Queer, Loving and Exiled is een project voor een documentaireserie over de reis van LGBTQIA+ mensen die uit hun thuisland worden verdreven en in ballingschap hun leven, geloof in liefde en seksuele identiteit opnieuw moeten opbouwen. De pilot aflevering speelt zich af in Amsterdam en portretteert drie vluchtelingen.
“Put On Your Own Mask First is een film gebaseerd op de ervaringen van stewardessen bij Nederlandse en internationale luchtvaartmaatschappijen. Let jij op de veiligheidsinstructies die de stewardessen geven voordat het vliegtuig opstijgt? De iconische veiligheidsinstructies zijn automatisch en nauwkeurig, beheerst door jarenlange herhaling. Hun gebaren zijn perfect duidelijk en scherp. Het is de gesynchroniseerde dans gechoreografeerd voor het smalle gangpad van het vliegtuig dat het uitgangspunt is voor deze film.”
“Daughterlands is een autobiografisch onderzoek naar vrouwelijke intergenerationele trauma’s als gevolg van migratie, verteld door de lens van een speculatief zaadje geplant op vreemde bodem. De film onderzoekt hoe het proces van ecologisch en poëtisch vertellen de vervreemding van migratie kan overwinnen, door nieuwe betekenis te creëren uit voorouderlijke verhalen en groei in precaire omstandigheden.”
“Schrijf dit in Rood is de debuutfilm van schrijver/regisseur Cas J. Mulder. STADO (20) bevindt zich als lid van een herendispuut, te midden van een intense ontgroeningsperiode. Wanneer zijn vriendin plots hun relatie beëindigt, lukt het Stado slecht om zijn gevoelens een plek te geven. Gevuld met frustratie, onbegrip en hartzeer keert Stado terug naar de machteloze feuten op wie de donkerste nacht van hun ontgroening staat te wachten. Schrijf dit in Rood is een absurdistische vertelling over radicalisering binnen het Nederlandse studentencorps.”
Wanneer millenial Julia noodgedwongen weer bij haar boomer vader Piet moet intrekken komt het generatieconflict tot uiting in het wel of niet kappen van de oude eikenboom. Een korte film over de generatiestrijd tussen boomers en millenials en de vraag hoe we het beste met de aarde om kunnen gaan.
Sinds het overlijden van haar broer in een mysterieus auto-ongeluk, groeide Natalia op met een moeder die geobsedeerd was door diens onopgeloste dood. 20 jaar later gaat ze op zoek naar de waarheid. ‘Insurance Against Meteorites’ is een korte documentaire van Natalia Sliwowska en Jorik Amit Galama.
Giulia Jimenez krijgt een bijdrage voor haar filmproject Fauna Caruao.
Caruao, Venezuela. Tensions reach a breaking point at a beach weekend getaway, when Fernanda challenges the authority of the host.
De korte film ‘T Ruime Sop, van Isabella Films, wordt een vrije verbeelding van een contactadvertentie in de krant. Je kan een mens nooit veroordelen voor de zoektocht naar de ware!
Een zoektocht naar de herinnering en nalatenschap van Mathieu Wijdevens betovergrootvader: Surinaamse kunstenaar en activist G.G.T. Rustwijk (1862-1913). Door middel van film, performance, interviews en archiefmateriaal gaan we ter plekke op zoek naar “zijn” Suriname en hoeveel daarvan over is.
Kawa Nemir onderneemt een literaire missie die als onmogelijk wordt beschouwd: het vertalen van James Joyce’s Ulysses naar het Koerdisch, een onderdrukte taal in Turkije. Vanwege de politieke omstandigheden in Turkije zoekt hij zijn toevlucht in Amsterdam als ‘writer in residence’ in het voormalige huis van Anne Frank.
Paul Rigter krijgt een projectbijdrage van Amarte voor zijn film Huisje Boompje BEEST.
Na 30 jaar in de gevangenis in Texas, waarvan 10 jaar op ‘death row’, komt Nanon (48) eindelijk vrij. Met zijn grote liefde Tera (24) maakt hij een nieuwe start in het leven. Maar hoe ziet huisje boompje beestje er uit als je in de toekomst terechtkomt en nooit een relatie hebt gehad?
Who’s Dad?! is een korte fictie film geïnspireerd op de verhalen van vier jonge vrouwen in de stad, zij schrijven samen met filmmaker Roxanne Stam het scenario en zullen vervolgens de hoofdrollen vertolken in deze film waarin Milany (18) voor het eerst met haar biologische vader wordt geconfronteerd, gesteund door haar vriendinnen.
Filmmaker Roxanne Stam is studeerde in 2012 af aan de Theaterschool.
Ze werkte vervolgens voor Toneelgroep Amsterdam (ITA), Jeugdtheaterschool Zuidoost, Hofplein Rotterdam en de AHK. Niet lang na haar afstuderen belandde ze als spel coach en regieassistent op tal van filmsets, waaronder die van A’dam – E.V.A. III, KLEM, Penoza: the final chapter, Heirs of the Night en I Don’t Wanna Dance. Recent assisteerde ze Steve McQueen (Hunger, 12 Years a Slave) tijdens de post-productie van Small Axe en werkte ze als researcher voor McQueen’s documentaire De Bezette Stad.
Inmiddels timmert Roxanne zelf aan de weg als scenarist en regisseur. In 2019 maakte ze haar korte film Bullshit en in 2021 DIENSTMEID #2. Haar eigen werk kenmerkt zich door een onmiskenbare female gaze, sterk acteerwerk en veel aandacht voor het production design.
Foto’s: Seretse Fulani
Van links naar rechts: Demi van der Kust, Rujayna Wolf, Roxanne Stam, Abenaa Bafour.
Kristina Benjocki krijgt een projectbijdrage van Amarte voor haar project Portrait of a Mountain.
Portrait of a Mountain is een film-installatie van Kristina Benjocki. Zij neemt je mee door de donkere mergelgroeven van Zuid-Limburg met hun rijke geschiedenissen. Portrait of a Mountain is een poëtische installatie over kracht en macht, over duisternis, verbondenheid en fragiliteit.
Amarte ondersteunt het project Bus from Adana van Jochem de Vries!
Bus from Adana vertelt het verhaal van de Nederlandse Aïsha die terugkeert uit Syrië. Met haar driejarige dochter maakt ze een onzekere tocht richting Istanbul, waar ze haar vader zal ontmoeten. Deze ontmoeting schudt alles op.
Beş is een verhaal over culturele diversiteit met een bredere en betere representatie van (Turkse) vrouwen. Een film die je aan het denken zet over wat het betekent om beïnvloed te worden door de vooroordelen over je eigen cultuur en tegelijkertijd een korte reis van rituelen die er voor zorgen dat je je weer thuis voelt.
Een project van Ayla Çekin Satijn, in samenwerking met: De Ontmoeting, KeyFilm en Laura Bouwmeester.
Sven Peetoom en Juliette Dominicus ontvingen een projectbijdrage voor hun film Indisch Zwijgen.
In de film duiken drie jonge Indische kunstenaars hun familieverleden in om met hun kunstwerken het zwijgen over het Nederlands-Indische verleden te doorbreken.
Marta Hryniuk en Nick Thomas ontvingen een projectbijdrage voor hun film Polonyna.
“The film, a collaboration between Marta Hryniuk and Nick Thomas, follows Khrystyna Bunii as she travels solo across remote south-west Ukraine in pursuit of her amateur ethnographic research. The sequences of this poetic journey do not elucidate the history of the region, but rather call for an associative labour from ethnographer and spectator alike.”
Sebastian Mulder kreeg een projectbijdrage voor zijn documentaire Nature: A Self(ie).
In de korte, woordloze documentaire zien we verschillende dieren kennismaken met hun eigen spiegelbeeld. Wat begint als een poëtische beschouwing van dieren die zichzelf bekijken, verandert in een spiegelspel dat de kijker laat reflecteren op zijn plek in het dierenrijk.
Louka Hoogendijk heeft een projectbijdrage gekregen voor haar korte film Noor.
Noor reist met haar moeder naar een eiland in het noorden, waar een bijeenkomst is van familie. Ze gaat een pijnlijk moment tegemoet, dat ze stilletjes probeert te ontduiken. De wilde natuur van het eiland begeleidt haar naar een leugen om bestwil die ze nooit meer zal vergeten.
Een poëtische, coming-of-age short die een inkijk geeft in de zintuiglijke ervaring van een jong meisje dat voor het eerst afscheid moet nemen.
Daniel Donato ontving een ontwikkelbijdrage voor zijn film Call me Agnes.
“Call me Agnes is a feature film that deals with questions about gender, identity, family and migration. Rediscovering the memories and life experiences of my main character, we create new narratives and reenact them in a mix between fiction, musical and real life.”
Julia Rombout en Leila Sahir ontvingen een bijdrage van Amarte voor hun film MAYSA!
MAYSA is een korte slice of life film over aspirant-rapper Maysa (15) die zich probeert te verhouden tot de sterk door hiphop beïnvloede straatcultuur waar ze zich in bevindt. Met deze film willen de maker Leila Sahir en producent Julia Rombout aandacht geven aan de automatische lichamelijke overlevingsreactie ‘tonic immobility’, ook wel bevriezen of verlammen van angst, tijdens het ondergaan van seksueel geweld.
Amarte ondersteunt met plezier de korte film Roos van Rosita Wolkers.
De korte film ‘Roos’ gaat over de zevenjarige Roos die samen met haar moeder op vakantie is. Als Roos ‘s ochtends ontdekt dat ze in het vakantiehuis is achtergelaten door haar moeder, probeert ze zich zichzelf zo lang mogelijk voor te houden dat dit een memorabele vakantie zal gaan worden. Maar hoe lang blijft het leuk om alleen te zijn? Niet zo lang, blijkt. Een film over loyaliteit die zich afspeelt tussen de sombere realiteit en de dromerige fantasie van een kind. Een kind dat als vanzelf zielsveel van haar moeder houdt en wil geloven dat haar moeder beter is dan dat ze is.
De Wasserette van Floor laat je over de drempel stappen bij Floor. Rust en regelmaat lijken centraal te staan in haar leven. Het is bijna jaloersmakend hoe ongecompliceerd en regelmatig het leven verstrijkt. Deze documentaire houdt de kijker een spiegel voor: waar bevind jij je in de wasserette? Weet jij wanneer jouw was klaar is? Of draai je door?
Salma Chafouk Idrissi schreef tijdens de periode dat corona uitbrak de korte film Pleinvrees: Wanneer de lockdown het leven van de Nederlanders on hold zet gaat er een wereld open voor Hussein (Nasrdin Dchar), een man met pleinvrees.
Amarte ondersteunde de film ‘In het hoofd van de dokter’ van Juul op den Kamp in samenwerking met Yalla Docs met een projectbijdrage.
“Aan de hand van intieme telefoongesprekken met acht verschillende zorgmedewerkers, wiens werk drastisch verandert tijdens de piek op de ic van Covid-19, kruipt de korte documentaire ‘In het hoofd van de dokter’ in de belevingswereld van ‘de dokter’, en legt zo een eeuwenoude cultuur bloot”.
Amarte ondersteunt de korte stop-motion film noir Cachette van Tess Martin.
“A mysterious woman travels across alternate universes, observing humanity. She is not meant to interfere but finds it increasingly difficult not to. When she saves a human life, she must set out on her own.”
Foto: Gordon Meuleman
Leonie Kuhlmann ontving een bijdrage van Amarte voor haar film ‘Dat komt door de maan’.
‘Dat komt door de maan’ is een theatrale dansfilm en gaat over de zoektocht naar fysieke overgave en acceptatie van het moment. Wanneer Ellis de vreemdeling Joud tegenkomt, laat hij haar zien dat je, ondanks alle pijn of angst die je voelt, toch kunt genieten van het leven.
Voor The Broken Phone Project nodigt choreograaf Sara Europaeus makers uit Amsterdam uit om de effecten van de coronacrisis op hun artistieke expressie te onderzoeken. Hiermee creëert ze een kettingreactie in de vorm van een dansfilm, geïnspireerd door het spel ‘Chinese Whispers’.
The Broken Phone Project is a global story told by individual movement languages.
A story about (mis)communication.
A story about connection.
A story about change.
Filmmaakster Deepti Rao ontving een bijdrage van Amarte voor de ontwikkeling van haar film Rock n Rollator.
Het missen van de 70e verjaardag van haar vader door de grote afstand tussen hen, drijft Indiase filmmaakster Deepti te willen begrijpen wat ouder worden voor iemand betekent. Haar Nederlandse schoonmoeder Candy bereidt zich samen met haar beste vriend Henk voor op hun 70e verjaardagspartij, die ze beschouwen als het laatste grote feest van hun leven.
Gedreven haar ouders beter te willen snappen, gaat Deepti op zoek naar de antwoorden bij haar schoonfamilie.