Let op: Vrijdag 28 februari om 17:00 wordt onze aanvraagomgeving tijdelijk gedeactiveerd t/m zondag 2 maart! Ben je bezig met een aanvraag? Sla je aanvraag elders op zodat je deze kan continueren wanneer de aanvraagomgeving opnieuw wordt geopend.

Amarte Fonds

Right to Visa

Aylin Öcalan

Aylin Öcalan ontving een bijdrage voor het ontwikkelen van de documentaire Right to Visa. Het verkrijgen van een Schengenvisa voor buitenlandse internationale artiesten en kunstenaars gaat vaak gepaard met discriminatie, actieve sabotage, racisme en vooral heel veel bureaucratie. Al jarenlang hebben artiesten uit het Midden-Oosten, Zuid-Amerika en Afrika zich hierover uitgesproken, maar de situatie blijft onveranderd. Waarom gebeurt dit? En wie profiteert van het uitsluiten van deze mensen? De documentaire Right to Visa vertelt het verhaal van drie internationale artiesten uit Marokko, Turkije en Ghana die een aanvraag doen voor Schengenvisa in aanloop naar hun Europese tours. Stuk voor stuk worden ze geconfronteerd met het gevreesde Visummonster: een algoritme-gedreven systeem dat berucht is om zijn discriminerende, intransparante en hyper bureaucratische karakter. Het contrast tussen het flitsende artiestenleven en de sobere realiteit van hedendaags racistisch migratiebeleid wisselen elkaar af als een gevecht tussen hoop en wanhoop.

Aylin is researcher en documentaire regisseur. Eerder dit jaar maakte ze de documentaire Meer voor Meiden en werkte ze als researcher mee aan verschillende projecten over Turkse en Koerdische migratie en 40 jaar Nederlandse hiphop. Haar inspiratie haalt ze vooral uit haar directe omgeving, dagelijkse ontmoetingen op straat en de films die ze kijkt. Met een achtergrond in politieke wetenschappen werpt ze graag een kritische blik op ongelijkheid en onrecht in Nederland en daarbuiten.