Open call – Cinekid x Amarte

Open call – Cinekid x Amarte

Ben je een game-ontwikkelaar, interactieve installatiemaker, A.I. specialist, XR-developer, creative coder of breng je op een andere manier verschillende mediavormen samen? En is je werk geschikt voor kinderen van 4 tot 14 jaar? Dan zoeken we jou! Cinekid & Stichting Amarte Fonds zijn op zoek naar makers die een nieuw immersief en interactief nieuwe media werk willen maken voor het Cinekid MediaLab 2023. Lees hieronder meer over deze open call en mocht je je willen aanmelden, vul dan het aanvraagformulier in op de website van Cinekid. De deadline voor aanmelding is zondag 2 april 2023.

Foto door Bete van Meeuwen / Bete Photography.

 

Voor wie?

De open call is gericht op vernieuwende makers van innovatieve media. Dit zijn in Nederland gevestigde makers die met hun werk een vernieuwing aangaan in hun praktijk, door bijvoorbeeld een nieuw medium te kiezen of de grenzen van een bestaand medium te verkennen. Het gaat dan om immersieve, interactieve en nieuwe mediawerken zoals online ervaringen, games, fysieke installaties, live performances, vernieuwende filmvertoningen of outdoor ervaringen op locatie gemaakt voor een jonge doelgroep (4-14 jaar), daarnaast moet het aansluiten bij het thema van het jaar: “is dit echt?”. Het mag zowel fictie als non-fictie zijn, maar de werken moeten verwonderen of verbazen en nieuw inzicht brengen door de mix van kunst, media en technologie. 

Wat kun je verwachten?

Cinekid en Amarte bieden één maker of één makerscollectief een bedrag van €12.000 aan (inclusief honorarium, materiaal-, techniek- en presentatiekosten) om onder begeleiding van Cinekid een interactief werk te ontwikkelen voor het MediaLab.

Het project wordt getoond in het MediaLab op de hoofdlocatie van Cinekid Festival in Amsterdam Noord tijdens de herfstvakantie. De maker denkt mee over een bijpassende workshop in het Cinekid MediaLab en neemt deel aan het Cinekid for Professionals programma. Alle makers die een werk hebben ingediend worden uitgenodigd voor een netwerkbijeenkomst van het MediaLab tijdens Cinekid Festival in oktober.

Over het Cinekid MediaLab

In het Cinekid MediaLab gaan kinderen op ontdekking met de nieuwste interactieve installaties, VR, AR, workshops, games & apps van internationale gerenommeerde kunstenaars en nieuw talent. In het MediaLab wordt gebruik gemaakt van nieuwe media, kunst & technologie om andere perspectieven te bieden en wordt er op een speelse manier gezocht naar  verbinding met actuele sociale, culturele en maatschappelijke thema’s.

Het MediaLab werkt elk jaar met een innovatief en actueel thema. Dit jaar is het thema “Is dit echt?” en wordt de wereld van Artificial Intelligence, deepfake video en fake nieuws op een speelse manier gedemystificeerd.

Beoordeling

Een selectiecomité bestaande uit Amarte en Cinekid zal één project selecteren. Mogelijk volgt er nog een gesprek met de genomineerden voor een korte toelichting. De uitslag wordt 4 weken na de deadline bekend gemaakt.

Een aanvraag doen

Je kunt je aanmelden voor de open call tot 2 april 2023. Klik op deze link en maak gebruik van het formulier om een project in te dienen. Lees voor het indienen de reglementen. Voor verdere informatie over het indienen van een project kun je contact opnemen met Leonieke Verhoog, Hoofd MediaLab van Cinekid (digitalculture@cinekid.nl).

Bijlages

Hieronder een toelichting op de gevraagde bijlages:

  • Voeg een projectplan toe. De maximale lengte van je projectplan is 2 pagina’s (A4). De PDF mag maximaal 8MB zijn. Beschrijf kort in je projectplan het volgende: titel, inhoudelijke omschrijving van het werk, aanleiding; wat is je artistieke uitgangspunt met dit werk, opzet; hoe ga je het realiseren en welke techniek(en) en presentatievorm(en) gebruik je? Plan van aanpak en de resultaten, wat en hoe ga je het doen en wanneer is je werk geslaagd? Voeg tot slot ook ten minste één beeld toe van het werk, dit kan een schets zijn of een artist impression of een foto van reeds gerealiseerd (deel) van je werk of een link naar een online video.
  • Voeg een planning toe. De maximale lengte van je planning is 1 pagina (A4). De PDF mag maximaal 4MB zijn. Met de planning geef je inzicht in de stappen die je gaat maken om je project uit te voeren en hoeveel tijd er nodig is. Let op, Cinekid Festival vindt plaats in oktober 2023 en de deadline voor het gerealiseerde werk is in september, zodat de Junior Crew het werk kan testen en het werk kan worden afgerond.
  • Voeg een begroting toe. De maximale lengte van je begroting is 1 pagina (A4). De PDF mag maximaal 4MB zijn. De begroting geeft een realistisch beeld van de geschatte kosten en inkomsten die direct samenhangen met de uitvoering van je project. De specificatie van kosten moet de jury van de Cinekid x Amarte Open Call in staat stellen je onderliggende berekeningen en inschattingen te beoordelen. Met het oog op een gezonde en toekomstbestendige arbeidsmarkt in de culturele en creatieve sector moet je voor alle werkzaamheden die betrekking hebben op het gesubsidieerde project de vijf principes van de Fair Practice Code hanteren en als opdrachtgever een eerlijke vergoeding betalen. Wijk je af van de Fair Practice Code (https://fairpracticecode.nl/nl/quickscan/ik-ben-opdrachtgever), geef dan aan wat daarvan de reden is. Vermeld ook of je de begroting inclusief of exclusief btw hebt opgesteld. Dit is afhankelijk van of je wel of niet btw-plichtig bent. Stel je begroting op in hele euro’s.
  • Voeg een portfolio toe van je werk. De maximale lengte van je portfolio is 3 pagina’s (A4). De PDF mag maximaal 12 MB zijn.