toegekende projecten

For Sale

Dwight Fagbamila

‘For Sale’ gaat over doorzetters van verschillende generaties en verschillende culturen die boven zichzelf uit proberen te stijgen in tijden van crisis. Zij die verantwoordelijkheid nemen terwijl ze onzeker zijn of ze het wel aankunnen, en zij die zorgen voor een ander terwijl ze eigenlijk zelf zorg nodig hebben.

Tussenmens

Selm Merel Wenselaers

Selm Merel Wenselaers (Edegem, 1983) studeerde Geschiedenis aan de Universiteit Antwerpen en de Freie Universität Berlin. In 2008 schreef ze het boek De laatste Belgen. Een geschiedenis van de Oostkantons (Meulenhoff/Manteau) en richtte samen met Pieter Serrien ‘Geheugen Collectief’ op. Dit historisch onderzoeksbureau maakte naam met het onderzoek naar het oorlogsverleden van Willy Vandersteen. Met Johan Buytaert begon Selm ‘De kleine Expeditie’, een creatief projectbureau dat projecten voor o.a. Antwerpen Kunstenstad, Red Star Line Museum, MAS en het Rubensmuseum realiseerde. Met steun van het Amarte fonds dwaalt ‘Tussenmens’ Selm Merel Wenselaers in het onherbergzaam gebied tussen man en vrouw.

Communisme, een roman

Persis Bekkering

In ‘Communisme, een roman’ onderzoekt Persis Bekkering de taal en verlangens die het internet produceert. We volgen verschillende personages en hun onophoudelijk streven naar zelftransformatie en verbinding, via een web aan persoonlijke ontboezemingen die even banaal als hoogdravend zijn.

Met Tessie in een Depressie

TESSA.

TESSA. is zangeres, schrijfster, actrice en depressief. Met haar voorstelling ‘Met Tessie in een depressie’, hoopt ze zo dicht mogelijk bij het gesprek van depressie te komen. Want als je systeem zegt dat hulp vragen zwak is, hoe praat je dan over het feit dat je niet meer wilt leven?

Brutality of Spring

Anna Luczak

‘The Brutality of Spring’ is een samenwerkingsproject waarin Anna Luczak samen met kunstenaar Sophie Schmidt een nieuwe installatie en een performance creëren waarin we de stijlfiguren van de vanitas en de symboliek van de lente onderzoeken om na te denken over de brutaliteit en de druk om tegen alle verwachtingen in te presteren.

Dreams of a Better Past

Albert Kuhnbosch

Dreams of a Better Past is een film die uitnodigt tot het herinvullen van het verleden. Het verkent het heden en hoe de twee tijdlijnen samensmelten.

My Body Just a Little Bigger Than the Whole Universe

Jiajia Qi

Jiajia Qi is een in Nederland gevestigde Chinese kunstenares. Haar werk is, naar eigen zeggen, net als stof in de kamer dat geen herkenbare contouren heeft. Waarvan gedacht wordt dat het zich op de verkeerde plaats bevindt. Voor haar project ‘My Body Just a Little Bigger Than the Whole Universe’ maakt ze site-specific installaties die interactieve settings, ruimtelijke structuren en sculpturale elementen bevatten.

Het Liefdesinterbellum

Ine Boermans

Lot heeft niet lang geleden haar moeder verloren en beschikt door de onverschillige houding van haar vader niet over een ouderlijk vangnet. Haar leven kenmerkt zich door een aaneenschakeling van min of meer onbetekenende liefdesrelaties. Zo vult ze de leegte die haar moeder heeft achtergelaten met luchtig nachtelijk vertier en korte of wat langere relaties. Een oude straatartiest, een alcoholist, iemand met mentale problemen. Mensen met hun eigen problemen en verslavingen.

Maar in de stap die daarop volgt zit de crux: na het stuklopen van zo’n relatie treurt Lot steevast zo hard en hartverscheurend in haar antikraakappartement dat ze het rouwen om haar moeder in zekere zin opnieuw beleeft. Remournen, noemt ze dat. In tegenstelling tot voor echte rouw lijkt er voor dit remournen altijd een medicijn te zijn: in elke nacht, in elk café, liggen aan het einde van dit ‘liefdesinterbellum’ immers weer nieuwe avonturen die de leegte in Lots leven kunnen vullen en de dieperliggende pijn op afstand kunnen houden.

Loesje: de biografie

Fleur van der Bij

Fleur van der Bij is journalist, historicus en schrijver. Momenteel werkt ze als journalist-in-residence aan een biografie over postercollectief Loesje en creatief activisme. Eerder schreef zij “De Nijl in mij: Een ontdekkingsreis naar het hart van de waanzin” (2018) en “Verkeersslachtoffer 22/10” (2019).

Zeeland na de ramp

Corine Nijenhuis

In 2023 is het zeventig jaar geleden dat de watersnoodramp plaatsvond. Zeeland na de ramp geeft ruimte aan de verhalen die nog niet verteld zijn. De ingrijpende gevolgen van het Deltaplan voor de mensen toen en de generaties daarna, maar ook de grote gevolgen voor het landschap krijgen een podium.

Gewoon niet bang zijn

Jente Posthuma

Jente Posthuma debuteerde in 2016 met de roman “Mensen zonder uitstraling”, waarvoor ze drie prijsnominaties ontving. Haar meest recente roman “Waar ik liever niet aan denk” stond op de shortlist voor de EU Prize for Literature. Ze werkt nu aan een literair non-fictieboek over angst en een podcast over woede.

De omwenteling of de eeuw van de vrouw

Suzanna Jansen

Via drie vrouwenlevens schetst Suzanna Jansen de eeuw van de vrouw (1922-2022). Van handelingsonbekwaamheid tot vrouwenquota, van ‘huwelijksplicht’ tot #MeToo. In een persoonlijke stijl toont ze de tergend trage omwenteling van de emancipatie – waarin de genderverhoudingen van nu hun wortels hebben.

Intimate Letter (A Polyptych)

Duo Replica

‘Intimate Letter’ transformeert het kwartet van Leoš Janácek in een nieuw werk voor viool en live elektronica. Door het oorspronkelijke materiaal uit elkaar te halen en op een onverwachte manier te herschikken, verstoort en viert Duo Replica de traditie om nieuwe, maar niet minder intieme vragen te stellen.

Lilith Merlot

Lilith Merlot

Zangeres en songwriter Lilith Merlot valt op door haar warme en donkere stem die tijdloos aanvoelt, geïnspireerd door artiesten als Lizz Wright en Jeff Buckley. Momenteel werkt zij samen met producer en toetsenist Serge Dusault aan haar nieuwe EP die in het voorjaar van 2023 het licht zal zien.

BANG

Hanneke van der Paardt

‘BANG’ is een solovoorstelling geschreven, gemaakt en gespeeld door Hanneke van der Paardt, in samenwerking met Gillis Biesheuvel. ‘BANG’ gaat over angst, trauma, familie en opgroeien. Het gaat over afstand nemen en reflecteren en over juist níét reflecteren en gewoon dingen gaan dóén. Niet alles hoeven snappen maar doorbewegen, naar buiten gaan, gaan sleeën in de sneeuw. Geworteld in het werk van kunstenaars die over hun leven schrijven, zoals Nicolien Mizee en Joan Didion, gaat Hanneke op zoek naar taal en vorm om de dingen die gebeurd zijn te begrijpen.

Today that gets buried

Elena Giolo

Het onderwerp van het werk van Elena Giolo komt voort uit onderzoek naar mythen, wetenschap en antropologie. De kunstenares kijkt naar de esthetiek van archeologische opgravingen en de herinneringen die deze objecten met zich meedragen. Ze is geïnteresseerd in het idee om objecten uit het verleden op te graven om fictieve scenario’s te verkennen.

Put On Your Own Mask First

Kristina Daurova

Put On Your Own Mask First is een film gebaseerd op de ervaringen van stewardessen bij Nederlandse en internationale luchtvaartmaatschappijen. Let jij op de veiligheidsinstructies die de stewardessen geven voordat het vliegtuig opstijgt? De iconische veiligheidsinstructies zijn automatisch en nauwkeurig, beheerst door jarenlange herhaling. Hun gebaren zijn perfect duidelijk en scherp. Het is de gesynchroniseerde dans gechoreografeerd voor het smalle gangpad van het vliegtuig dat het uitgangspunt is voor deze film.

Daughterlands

Celine Caly

‘Daughterlands’ is een autobiografisch onderzoek naar vrouwelijke intergenerationele trauma’s als gevolg van migratie, verteld door de lens van een speculatief zaadje geplant op vreemde bodem. De film onderzoekt hoe het proces van ecologisch en poëtisch vertellen de vervreemding van migratie kan overwinnen, door nieuwe betekenis te creëren uit voorouderlijke verhalen en groei in precaire omstandigheden.

7 Notations For Piano

Massimo Raoul Beckers

7 Notations For Piano is een serie korte pianowerken die de wereld van hedendaagse klassieke muziek met Jazz harmonieën en groovy ritmes combineert. Met deze muzikale composities probeert Massimo hedendaagse klassieke muziek toegankelijker te maken door het te mengen met aspecten uit het jazz genre en door herhalende ritmische patronen toe te voegen. Daarbij beperkt hij zich tot maar één instrument; de piano.

Koštana Banović

Koštana Banović

Koštana Banović is een multidisciplinaire kunstenaar en filmmaker uit Utrecht. Ze werkt met verschillende media waaronder tekenen, performance, (video-)installatie en film. Haar filmpraktijk richt zich op de interactie tussen experimentele en cinéma vérité documentaire stijlen, en omvat een reflexiviteit die behoort tot de categorie essay-film. Met de bijdrage van Amarte zal Koštana experimenteren met gelijktijdigheid van disciplines in een multimedia installatie, en hiermee een ‘immersieve’ ruimte creëren. Koštana doelt op een vorm van ‘expanded cinema,’ een term die spreekt over praktijken die de cinematische ervaring voorbij conventies van passief kijkerschap brengen.

Shoulder to Shoulder

Ratri Notosudirdjo

‘Shoulder to Shoulder’ is een bewegings- en geluidsperformance over de lichaamstaal in moderne werkomstandigheden. De performance onderzoekt de onwillekeurige acties van ons lichaam als taal en creëert via de performance als geheel een surrealistisch landschap en een herinterpretatie van de werkplek.

Eddie the eagle: de slechtste schansspringer aller tijden

Reinout Bongers

Eddie the eagle is een voorstelling over de slechtste skischansspringer aller tijden. Eddie the eagle is een waar gebeurd verhaal over een stukadoor die besloot als eerste Brit ooit mee te doen aan de Olympische Spelen op het onderdeel schansspringen. Hij was ongelooflijk slecht maar kwalificeerde zich toch voor de olympische spelen en sprong daar naar een Brits record. De voorstelling is een ode aan het falen: Een portret van een antiheld die ‘succesvol’ zijn in een totaal nieuwe context plaatst. Eddie the eagle is een moderne Icarus, niet bang om te vliegen maar ook niet bang om neer te storten.

Schrijf dit in Rood

Cas J. Mulder

‘Schrijf dit in Rood’ is de debuutfilm van schrijver/regisseur Cas J. Mulder. STADO (20) bevindt zich als lid van een herendispuut, te midden van een intense ontgroeningsperiode. Wanneer zijn vriendin plots hun relatie beëindigt, lukt het Stado slecht om zijn gevoelens een plek te geven. Gevuld met frustratie, onbegrip en hartzeer keert Stado terug naar de machteloze feuten op wie de donkerste nacht van hun ontgroening staat te wachten. ‘Schrijf dit in Rood’ is een absurdistische vertelling over radicalisering binnen het Nederlandse studentencorps.

Bricolage

Olga Micinska

Bricolage is een installatie in de vorm van een vakwerkconstructie die met traditioneel timmerwerk is opgetrokken. Het draagt allegorieën en anekdotes van makers en hun gereedschap, die de business-as-usual van de bouwsector kunnen uitdagen.

Len

Len

Len is een singer/songwriter uit Spanje. Met haar 24 jaar heeft Len al vele landen als haar thuis beschouwd, waardoor ze ondanks haar jonge leeftijd al veel verschillende culturen heeft leren kennen en absorberen. Dualiteit is de kern van Lens project: het omarmen van haar roots en het putten uit haar reiservaringen.

Matthias Quadekker

Matthias Quadekker

Matthias Quadekker krijgt een bijdrage om zich binnen en buiten zijn ambacht te ontwikkelen als artistiek maker. Matthias maakt Japanse messen. Experiment en vakkundigheid spelen de hoofdrol in zijn vak als messenmaker en tegelijkertijd is hij een rasechte verteller van verhalen: de objecten die ik maak zijn de dragers van verhalen. Daarbij wil hij de verbinding van de mens met de natuur onderzoeken. Nu stapt Matthias buiten zijn huidige praktijk en wil hij gaan experimenteren door zijn ambacht op artistieke wijze uit te breiden en te verdiepen.

Letter to the Universe

Peter Somuah

Peter Somuah is een begenadigd jazztrompettist afkomstig uit Accra, Ghana en momenteel gevestigd in Rotterdam. Somuah, die leerde spelen door eindeloos te luisteren naar zijn trompethelden Roy Hargrove en Miles Davis, valt op met zijn warme en melancholische geluid, evenals de ritmische bekwaamheid die zijn opvoeding weerspiegelt, omringd door de muziekstijlen die inheems zijn in West-Afrika. Met dit album, dat een homage is aan de tragedies en wonderen van deze wereld, poogt hij een beter begrip te krijgen op de vraag: wat is onze purpose?

Microcosm

Murat Ali Cengiz

‘Microcosm’ is een project over het creëren van performance-installaties in gebouwen met belangrijk erfgoed. Het project wil artistieke voorstellingen in deze ruimtes introduceren door unieke tijdelijke podia te bouwen met behulp van duurzame, niet-invasieve materialen.

Manifold

Ben van Gelder

Manifold is album met moderne composities geschreven voor kerkorgel, blazers, stem en percussie. De muziek is melodieus, kleurrijk en avontuurlijk en verwijst naar rituelen, meerstemmigheid en bezinning.

TIO

Dahiana Candelo

Als tio (oom in het Spaans) ineens contact opneemt, worden vader en zoon opnieuw geconfronteerd met een traumatische gebeurtenis waar ze uit schuldgevoel en schaamte niet over durven praten.

Portraits of my holocene holiday

Charlotte Gillain en Zak Lennard

‘Portraits of my holocene holiday’ is een prikkelend en interdisciplinair onderzoek over menselijke intimiteit ten tijden van milieuverval. Volg verschillende personages in een wereld waar het normale gecatastrofeerd wordt en het catastrofale een normaliteit is geworden.

Royalty meets the panic of memories

Mugisha Frank en Michael Rhebergen

Met een interdisciplinaire en transmediale voorstelling over intergenerationeel trauma – ‘Royalty meets The Panic of Memories’ – bewegen Mugisha Frank en Michael Rhebergen langs de sporen van de pijnlijke geschiedenis van Rwanda en verschillende persoonlijke ervaringen. Een ontdekkingstocht van zowel Michael, als de jongeren die hij gesproken heeft en het zeer indringende en persoonlijke verhaal van Frank. In een samensmelting van muziek, dans, spoken word, fotografie en video wordt de bezoeker meegenomen in een verhaal over hoe trauma’s doorgegeven worden aan volgende generaties en hoe daar aandacht aan gegeven kan worden.

Articulating the Intimate

Mauli Dowling

Articulating the Intimate’ richt zich specifiek en kritisch op de gebruikelijke pornografische industrie, en analyseert en bekijkt hoe de productiestructuren ervan kunnen worden opgenomen in het domein van de videokunst en hoe de acteurs ervan kunnen worden omgevormd tot verhalen die het vrouwelijke opnieuw articuleren.

FXCKBOYZ

Sharif Abdoelhak

FXCKBOYZ draait om het taboe van onverwerkte trauma’s in een traditionele, door mannen overheerste cultuur. In het verhaal worden drie mannen geportretteerd die uit een snoeiharde straatomgeving komen.

Debuutalbum Duo Kemner/Vasi

Duo Kemner/Vasi

Sebastiaan Kemner en Andrea Vasi vormen een dynamisch duo dat het repertoire voor de ongewone combinatie trombone-piano uitvoert en uitbreidt. Op een debuut EP brengen zij hun kennis van en liefde voor het werk van Theo Verbey samen met hun lyrische en subtiele spel in de liederen van Maurice Ravel.

GekkigGeit

Daan Bunnik

GekkigGeit is een tragikomische korte film over geitenhouders Chantal en Gerard die onderweg naar het festival GekkigGeit hun zwangere geit kwijtraken. Pas dan realiseren ze zich dat ze alleen hun huwelijk kunnen redden door de confrontatie met hun eigen bevallingstrauma aan te gaan.

Het Flatulente Leven van Souf

Thomas Stokmans

Souf (8) heeft een ongewone gave, een talent waar hij zich voor schaamt. Gesterkt door het verhaal van zijn beroemde overgrootvader, besluit hij zijn kunsten aan de wereld te tonen. Zal het hedendaagse publiek net zo enthousiast op hem reageren als op zijn overgrootvader?

Juliana Martina

Juliana Martina

Het debuutalbum van Juliana Martina is een combinatie van meeslepende Zuid-Amerikaanse ritmes en de harmonische verfijning van de jazz. Haar grootste inspiratie komt voort uit de Zuid Amerikaanse/Caribische landschappen, en dat hoor je terug in haar muziek.

Witte Goud

Jun Zhang

“Witte Goud” is een project van Jun Zhang gebaseerd op onderzoek naar het zoutmijnerfgoed in Nederland.

Met de tentoonstelling onderzoekt Zhang de transformatie van identiteit in de geschiedenis van het zoutvaatje van heilig object tot functioneel vat. Dit transformatieproces is een kritisch reflect op een reeks van wereldwijde ecologische en klimaatcrises veroorzaakt door het onttoveringsproces na de wetenschappelijke revolutie waarin gevoel en verbeelding werden gedenigreerd.

“Witte Goud” probeert het ambacht van het zoutvaatje in het Westen te combineren met het zoutgodsgeloof in het Oosten, en re-sancteert het zoutvaatje door middel van een reeks installaties en rituelen, waarbij het zoutvaatje wordt verkend als een heilig object om een verbinding tot stand te brengen tussen de mens en God (de natuur). In dit proces van reconstructie van de heiligheid probeert “Witte Goud” verder te gaan dan de antropocentrische kijk op de natuur als inerte materie die wacht op menselijke exploitatie en toe-eigening. In plaats daarvan probeert het natuurlijke materiaal te zien als een medium dat deelneemt aan de communicatie tussen de mens en God (de natuur).

Jun Zhang is een interdisciplinair kunstenaar en onderzoeker, momenteel gevestigd in Amsterdam. Zijn praktijk richt zich op onderwerpen als ecologie toekomst, de-antropocentrisme, inheemse
wetenschappen, alternatieve geneeskunde, toekomstige archeologie, enz.

Zhang studeerde eerder aan de Gerrit Rietveld Academie en het Sandberg Instituut. Hij heeft
deelgenomen aan verschillende artist-in-residency programma’s, festivals en workshops. Zijn werk is eerder tentoongesteld in Het Hem, Reneenee, Stedelijk museum. Hij heeft ook series site-specifieke werken gemaakt in de openbare ruimte van verschillende steden zoals Shanghai, Griekenland, Berlijn en Amsterdam.

Sculptuur en fermentatie

Jonas Wijtenburg

Ik ben geïntrigeerd geraakt door de combinatie van keramiek, sculptuur en wijnfermentatie en hoe deze samenwerken. Zo bleek er een voor mij nieuwe inspiratie en uitdaging op de loer te liggen; om een serie sculpturale wijnvaten van keramiek te maken als samenwerking met een Franse wijnboer.

Wij huilen samen

Stichting ROSE

‘Wij huilen samen’ wordt een verbale battle tussen een man en een vrouw. Ze vechten hun perverse relatie uit met inzet van alles wat op het toneel beschikbaar is. De blik van de toeschouwers zweept ze op elkaar af te troeven met slinkse punchlines en emotionele voltreffers. Ze vechten tot ze breken.

Portret Concert

Bianca Bongers

Met Portret Concert hoopt Bianca Bongers de luisteraar een connectie te bieden met de musici en werken op haar debuutalbum! Ieder stuk heeft zijn eigen beeld of ‘verhaal’ in zich, klaar om ontdekt te worden. Uiteindelijk is er niets fijners dan op dit level te kunnen communiceren via muziek!

In mijn tijd

Katalin Fikkert

Wanneer millenial Julia noodgedwongen weer bij haar boomer vader Piet moet intrekken komt het generatieconflict tot uiting in het wel of niet kappen van de oude eikenboom. Een korte film over de generatiestrijd tussen boomers en millenials en de vraag hoe we het beste met de aarde om kunnen gaan.

Waterbodies

Esther van der Heijden

In dit project zal Esther van der Heijden kostuums en zachte sculpturen creëren, geïnspireerd door aquatische locaties en ecosystemen. Hierbij verdiept zij zich in de vraag hoe kostuums de interactie met onze omgeving kunnen beïnvloeden en hoe ze onze blik op hetgeen dat zij representeren kunnen verruimen.

De Dode Baby Voorstelling

Sofie Kramer

De Dode Baby Voorstelling is de derde soloperformance van Sofie Kramer. We aanschouwen Lodewijk, de dode baby op sterk water die op wonderlijke wijze haar bezit werd en een pijnlijke herinnering opriep. De aanleiding voor een confronterende lecture performance over de controledrang van de mens.

Tijs Klaassen Quintet

Tijs Klaassen Quintet

De jonge Amsterdamse band brengt gestreken basmelodieën, energieke
composities en het subtiele gebruik van elektronica samen binnen de klassieke jazzkwintet-bezetting. Gevoelens van absolute gelijkwaardigheid, respect en vriendschap tussen de bandleden vormen de basis voor hun samenspel.

Amarea

Amarea

“Amarea” is het trio onder leiding van drummer en componist Eloi Pascual, gevormd met Chaerin Im (piano) en Matteo Mazzù (elektrische bas). Met sterke medeplichtigheid en diep luisteren dienen ze hun drang om te improviseren door verschillende originele stukken te verkennen.

Nothing Ontploffing

Elmer

Nothing Ontploffing is een knallende performance van rapper en producer Elmer over een mens die in tweeën splitst.

Insurance Against Meteorites

Natalia Sliwowska en Jorik Amit Galam

Sinds het overlijden van haar broer in een mysterieus auto-ongeluk, groeide Natalia op met een moeder die geobsedeerd was door diens onopgeloste dood. 20 jaar later gaat ze op zoek naar de waarheid. ‘Insurance Against Meteorites’ is een korte documentaire van Natalia Sliwowska en Jorik Amit Galama.

Signs we’ll eventually leave

Jakob van Klinken

Is het mogelijk om levenloze objecten te benaderen als clusters van frustratie, belofte en verlangens? Dit onderzoekt Jakob van Klinken in de cardboard-installatie “Signs we’ll eventually leave” Misschien worden ruimtes met deze geanimeerde objecten een ghost-world van zichzelf.

bird, plane, butterfly

Antoinette Nausikaä

bird, plane, butterfly is een nieuwe publicatie van Antoinette Nausikaä over verstilling, verwondering en de verbinding tussen mens en natuur te midden van onze alledaagse chaotische omgeving van de stad. De foto’s, tekeningen en teksten kwamen tot stand in verschillende metropolen over de wereld.

Keroncong Spektra

Bintang Manik en Bilawa Respati

Keroncong Spektra is a collaboration project between Bintang Manik and Bilawa Respati. They investigate the idioms of Javanese and Sundanese music, Keroncong music, as well as Minimal music. The planned composition utilizes their multi instrument approach: a syncretic mix of their own identity.

Ambrosia

Ruud Voesten

Componist en drummer Ruud Voesten schreef muziek aan de hand van Dante Alighieri’s Inferno. Met een bijdrage van het Amarte Fonds neemt hij met zijn band Ambrosia twaalf nieuwe composities op die het verhaal vertellen van de confrontatie met de hoofdzonden en Ruuds eigen reflecties daarbij.

Ez Kime

Meral Polat Trio

Met eigen teksten en gedichten uit de poëtische nalatenschap van Merals vader, Ali Ihsan Polat, ondernemen ze een transformatieve zoektocht en vertellen ze de vergeten verhalen met nieuwe klanken, die ons verbinden met de weg naar huis. Koerdische soul muziek; aards, rauw en dicht bij de bron.

I Don’t Know How to Fall You Teach Me to Fall

Jessie Tam

Failure falls so fast so be careful: cycling in the Netherlands is finding me lying on the street with injuries. I stand up and turned the street into a studio to address melancholic displacement in a playful manner. Time goes by: I realised a “local” person is growing living inside my body…

MONSTRUM

Sam Bachy

Monstrum is an immersive, participatory bedtime story that takes the audience on a journey back to childhood fears of monsters in the shadows to rediscover what these creatures were, where they came from, and what they warned against.

Estrangement (werktitel)

BetweenTwoHands

Kunstenaarsduo BetweenTwoHands onderzoekt waardoor de hedendaagse mens van zichzelf, de ander en de omgeving vervreemd. Tegelijkertijd doen ze praktijkonderzoek naar het vervaardigen van automata en hoe deze enerzijds vervreemding kunnen verbeelden en anderzijds verbinding kunnen bewerkstelligen.

Rebuilding the City

Basak Layic

‘Rebuilding the City’ is a hybrid form that consists of conversation, performance, and social intervention, guided by the Biblical story: ‘the Tower of Babel.’

Trio Pletenitsa

Trio Pletenitsa

Trio Pletenitsa is een vocaal trio bestaande uit Gergana Velikova (BG), Jolien Gebruers (BE) en Sophia Keck (NL). Ze brengen zonder enige begeleiding van een instrument Bulgaarse en Balkan volksliederen. Dissonantie, gekke maatsoorten en oude verhalen zullen je oren verbazen.

Debuut EP Lotte Sarembe

Lotte Sarembe

Lotte Sarembe is een jonge maker die schrijft voor glazen en zang. Haar Joni Mitchell-esque vocals zijn krachtig maar kwetsbaar, met haar teksten schetst ze heldere beelden vol nuance die worden gedragen door melodieuze lijnen, soprane klanken en een onderlaag van glastonen.

Zoogdier

Rosa Schogt

Rosa Schogt werkt aan ‘Zoogdier’, een bundel waarin de borst als brenger van leven en dood van alle kanten onderzocht wordt, in plakjes onder de microscoop ligt, en met liefde en verbazing wordt bekeken.

Welcome Stranger

Minne Kersten

Minne Kersten kreeg een bijdrage voor haar project Welcome Stranger.

Fabulator:

For Welcome Stranger, Minne Kersten installed an air conditioning unit on the facade of her house in Amsterdam Nieuw-West. The object is blowing smoke rings into the outdoor air. These are visible as circular puffs and seen traveling up to the sky, to eventually evaporate into thin air.⁠

The smoke rings are only briefly visible as they emerge out of the machine, before they evaporate and vanish. There might be an attempt to communicate, but it also talks about a kind of fleeting nature of an image. In order to slow down the viewer, the work hovers on the verge of ephemerality, disappearance or absence.⁠

Het werk is te zien tot 24 september 2022.

Portretfoto: Nichi Baratto

Documentatie-foto: Fabian Landewee

Keukentafels en kunstenaarschap

Ilse Josepha Lazaroms

Ilse Josepha Lazaroms is schrijver. Ze promoveerde aan het Europees Universitair Instituut met een boek over Joseph Roth en was eerder als gastwetenschapper verbonden aan Harvard University. In 2021 verscheen haar debuutroman Duet bij Cossee. Keukentafels en kunstenaarschap is haar tweede roman.

bird, plane , butterfly

Antoinette Nausikaä

bird, plane , butterfly is een nieuwe publicatie van Antoinette Nausikaä over verstilling, verwondering en de verbinding tussen mens en natuur te midden van onze alledaagse chaotische omgeving van de stad. De foto’s, tekeningen en teksten kwamen tot stand in verschillende metropolen over de wereld.

Empty House

Jaehyun Kim

Jaehyun Kim roept de kleur en textuur van de natuurlijke wereld op binnen het thema van de snelheid van de dingen. Het scheppingsproces is er een van openbreken om te zien wat erin zit; fragmenten en herinneringen meenemen en omzetten in betekenisvolle gebaren.

Anouk Asselineau

Anouk Asselineau

Anouk Asselineau krijgt een ontwikkelbijdrage voor een nieuwe serie werken waarin ze kleding en versiering onderzoekt door middel van schrijven en beeldhouwen.

Polyhedral Dreams

Rubén Patiño

Rubén Patiño is an artist based in Amsterdam who incorporates club culture and contemporary art in electronic music. The communicative and emotional medium of sound assists in his challenging of the standardised formats of concert, public event and installation.

Blue naar de Beurs

Marieke Coppens

At the very end of 2014 I fell ill. To heal myself and the rest of the world I decided to start the healing cult Blue Creates the Open Space (Blue). When I healed myself I decided I should stay guru. As a guru my main healing power is humour, the blue heptagon is the healing image.

Foto header: OBJECT Rotterdam, door Jan Willem Kaldenbach.

Foto portret: Harmen Kuiper

Breaking Cycles

Charmaine Charlemagne

Bestaat ware liefde wel in een consumerende maatschappij?
Datingapps hebben een eindeloos aanbod. Iedere swipe naar links of rechts brengt singles steeds verder van zichzelf. Breaking Cycles komt met een ander perspectief op liefde en de zoektocht ernaar.

Matthias Van den Brande Trio

Mattias Van den Brande Trio

Het Matthias Van den Brande Trio werd opgericht door de bandleider/saxofonist in 2021. De intieme setting van een trio geeft de muzikanten een ongelofelijke vrijheid om nieuwe muzikale ideeën uit te werken. Hun wederzijdse vriendschap en sterke muzikale band vormen hiervoor het fundament.

Zij krijgen een bijdrage voor het opnemen van hun debuutalbum.

Sip of Me

Loki

Somewhere inbetween reality and daydreams Loki wonders around with windy hair and rocky shoes. With the Tea and Dragons choir she creates a poetic landscape with layered vocals, catchy melodies and propelling rhythms. In her music she sings about her search for ‘home’ in a fast moving world.

Äktaro

Siebren Smink en Bo Floor

Voor hun debuutalbum reizen Bo en Siebren van Äktaro diep de natuur van Zweden in om in alle stilte, winterkou en warmte van het haardvuur hun muziek op te nemen. Zo zal de innerlijke rust van Äktaro’s muziek op zijn mooist worden vastgelegd, zodat die Zweedse rust ook in Nederland te horen kan zijn.

‘Reconnecting…’

Chris Egbers

Singer-songwriter Chris Egbers maakt een album met songs die hij schrijft naar aanleiding van gesprekken met changemakers: mensen die een negatieve ervaring uit het verleden omzetten in iets positiefs. Met het album wil hij zichzelf en de luisteraar kennis laten maken met onderbelichte verhalen.

Spatialising Sound

Andrea Guterres

Andrea Guterres is een componist en geluidskunstenaar die momenteel in Amsterdam woont. Ze heeft een specialisatie in elektro-akoestische muziek en ambisonische soundscapes en haar werk is te horen in verschillende contexten, waaronder performances, geluidsinstallaties en multimediakunstwerken.

Shiwa

Shiwa

Shiwa is een van Europa’s toekomstige stemmen in de ‘new age’ reggae & dancehall beweging. Zijn Surinaams/Hindoestaanse erfgoed maakt hem een uniek fenomeen. Zijn muzikale inspiratie is verweven met zijn culturele achtergrond, die van oorsprong uit de Indiase klassieke muziek is ontstaan.

Might Delete Later

ANNNA

Might Delete Later is een elektronisch muziekproducerproject van de Amsterdamse producer en songwriter ANNNA. Alle MDL-producties zijn gemaakt van voicemails die door fans, volgers of willekeurige voetgangers van de artiest zijn achtergelaten op een eenmalig mobiel nummer van de artiest.

EMMA

Anouk van Lith

Emma Sulkowicz (hen/hun) werd in 2012 seksueel misbruikt door Paul. Toen Emma een melding maakte van dit misbruik werd hen vriendelijk afgewezen wegens te weinig bewijs. Te weinig bewijs, mijn lul! Wij hebben genoeg gevonden. Kom maar kijken.

Broeders een Zorg

Be Romy

Be Romy is een begaafd taalvirtuoos die zich bekwaamt in de cross over- cultuur van podium genres, zoals theater, spoken word, comedy en het (door hem zelf in het leven geroepen) genre ‘Stand Up Poetry’. Met name zijn combinatie van comedy met spoken word is in Nederland uniek.

Open Call

Amsterdam Roots Festival en Amarte Fonds

OPEN CALL voor muzikanten uit Amsterdam en omgeving

Amsterdam Roots Festival & het Amarte Fonds zijn op zoek naar artiesten die op de eerste editie van Roots in Zuidoost willen spelen! 

Deadline aanmelden: 30 mei 2022 

Ben jij muzikant en wil je optreden tijdens de eerste editie van Roots in Zuidoost? Dan is dit je kans. Voor dit programma van het Amarte Fonds en Amsterdam Roots Festival zijn we op zoek naar nieuwe geluiden uit Amsterdam en omgeving. Artiesten met een duidelijke link met Zuidoost maken extra kans! 

Roots in  Zuidoost vindt plaats op 30 juni 2022 op vier binnenlocaties en een buitenpodium. Bij Oscam, Local Wave, Hiphop Foundation, New Metropolis, Poortstage en een outdoor stage op het plein van Hoekenrode (naast metrohalte Bijlmer Arena) zijn de hele avond performances te zien. Het programma bevat naast concerten ook live Q&A’s met de artiesten.  

Upload je voorstel vóór 30 mei via dit formulier. 

De uitslag van de selectie is 15 juni bekend. Wat kun je verwachten?

  • Een fee van €270 per artiest
  • Een optreden op een van de podia
  • Productieondersteuning voor de uitvoering

Lees hier meer over Amsterdam Roots Festival.

amarte studio concerts

amarte studio concerts

Amarte Studio Concerts is terug met een nieuwe serie vol aanstormend talent op drie verschillende locaties: Studio150/Bethlehemkerk, De Roode Bioscoop en de Flowriders Studio. Genres uiteendlopend van jazz tot klassiek, van r&b tot rock, genoeg voor iedere muziekliefhebber om iets nieuws te ontdekken. Kom langs en support deze nieuwe golf aan Nederlands talent bij een van de aankomende concerten of kijk online mocht je er niet bij aanwezig kunnen zijn. De optredende artiesten zijn:

Amaguk

Chai Masters

Lucas Martinez Project

TK Kwintet

Ambergris

Tamara van Esch

Garden Crack ft Michael Moore

Mariana Preda & Daisuke Kanamaru

Oliver Pesch

Paula Bilá 

Will Knox

Ciao Lucifer

ANGORA

N.A.ï 

Néomi

Nyala

Patrick’s Bachelor Pad

Roenik Roa 

Nawras Altaky with Dyar Band

Areia

Anna Rune

Cantorias

Dan Tuffy and Song Crew

Duo Mong

Floris Kappeyne Solo

Fridolijn

Hawijch Elders

Le Coultre- Den Hengst

Lestari Scholtes

Lokum Ensemble

Robert Smith

Sean Morgan-Rooney

The Fried Seven

Amber Hunters

Jermaine Campbell

Noa Lauryn

Tyranni Flock

Y.O.P.E.

Foto 1: Ciao Lucifer

Foto 2: Nawras Altaky met Dyar Band

Fauna Caruao

Giulia Jimenez

Giulia Jimenez krijgt een bijdrage voor haar filmproject Fauna Caruao.

Caruao, Venezuela. Tensions reach a breaking point at a beach weekend getaway, when Fernanda challenges the authority of the host.

‘t Ruime Sop

Isabella Films

De korte film ‘T Ruime Sop, van Isabella Films, wordt een vrije verbeelding van een contactadvertentie in de krant. Je kan een mens nooit veroordelen voor de zoektocht naar de ware!

Hours of the Whale

Charley Marie

In Hours of the Whale reflecteert Charley Marie op de tijdelijkheid van het leven. De intieme liedcyclus beweegt zich tussen klassieke kamermuziek en alternatieve popsongs. Kenmerkend zijn haar fluisterachtige stem, scenografische teksten en eigenzinnig gitaarspel.

Pim Lammers

Pim Lammers

Pim Lammers (1993) schrijft voor volwassenen én voor kinderen. Begin 2017 verscheen zijn debuut ‘Het lammetje dat een varken is’ (illustraties: Milja Praagman). Het prentenboek werd bekroond met een Zilveren Griffel en daarmee werd Pim de jongste Griffel-winnaar in de geschiedenis van de prijs.

Nu schrijft hij, met een bijdrage van Amarte, aan zijn nieuwe boek met de werktitel Morgen loop ik weg.

Corine Nijenhuis

Corine Nijenhuis

Corine Nijenhuis krijgt een ontwikkelbijdrage voor het schrijven aan haar boek met de werktitel Zeeland na de ramp.

In 2023 is het zeventig jaar geleden dat de watersnoodramp plaatsvond. Zeeland na de ramp geeft ruimte aan de verhalen die nog niet verteld zijn. De ingrijpende gevolgen van het Deltaplan voor de mensen toen en de generaties daarna, maar ook de grote gevolgen voor het landschap krijgen een podium

Jente Posthuma

Jente Posthuma

Jente Posthuma debuteerde in 2016 met de roman Mensen zonder uitstraling, waarvoor ze drie prijsnominaties ontving. Haar roman Waar ik liever niet aan denk (2020) stond op de shortlist voor de EU Prize for Literature. Ze werkt, met de bijdrage van Amarte, aan een literair non-fictieboek over angst en een podcast over woede.

Auteursportret: Bas Uterwijk

Suzanna Jansen

Suzanna Jansen

Via drie vrouwenlevens schetst Suzanna Jansen de eeuw van de vrouw (1922-2022). Van handelingsonbekwaamheid tot vrouwenquota, van ‘huwelijksplicht’ tot #MeToo. In een persoonlijke stijl toont ze de tergend trage omwenteling van de emancipatie – waarin de genderverhoudingen van nu hun wortels hebben.

Rotterdam aan Zee

Meander Immersief

‘Rotterdam aan Zee’, een theatrale evacuatie: een immersieve voorstelling over klimaatverandering in en rondom een rijdende bus.

Een Zieke Staat van Zijn

Blauwdruk

Een Zieke Staat van Zijn wordt een toneeltekst over kritisch denken en het punt waar dit omslaat in een allesverzengend wantrouwen dat de samenleving ontwricht. Gebaseerd op Molières laatste werk schrijft Blauwdruk wederom een Barok-Futuristische tekst over een aangrijpend actueel thema.

GOUD VOOR WIE

MG Percussie Projecten

Geïnspireerd door de BLM-movement die de laatste jaren steeds meer momentum heeft gekregen gaan in GOUD VOOR WIE vier kunstenaars met verschillende culturele achtergronden op onderzoek uit. Zij buigen zich over dezelfde vraag: Wat voor invloed heeft het kolonialisme op mijn achtergrond?

Irgendwie, Irgendwo, Irgendwann

Nachtmotten

In een grimmig café zitten drie stamgasten. Ze zitten hier al even, maar hoe lang is onbekend. Verdoemd om tot in de eeuwigheid samen te zijn worden ze geconfronteerd met hun grootste kwelling, de Ander. ‘Irgendwie, Irgendwo, Irgendwann’ is een kritische herinterpretatie van Sartre’s ‘Huis clos’.

Flat Earth, Pizza Planeet

Tim van der Linde

Twee jonge mensen die zich door een moeras van wereldse complexiteit en complottheorieën heen worstelen om hun pizza’s op tijd te kunnen bezorgen. In een tijd waar fake news en complottheorie als waarheid wordt gezien is het tijd om de verdwaalde mensen niet uit het oog te verliezen.

An August Silence

An August Silence

“an august silence” trekt de luisteraar in een vreemde wereld waar de tijd stil staat. Hoe rustiger het wordt en hoe minder er gebeurt, hoe duidelijker de motie van de stilte naar voren komt. Met rust en aandacht voor subtiele details ontluikt een werk vol poëzie, kamermuziek en klanksculpturen.

Legiana Collective

Legiana Collective

Legiana Collective is een moderne folkband die eigen nummers en folktraditionals van over de hele wereld speelt. De focus ligt op de harmonieuze samenzang van de vier zangeressen, met begeleiding van guarana, viool, cello, mandoline, gitaar, contrabas, diatonische accordeon en percussie.

M6

Mathieu Wijdeven

Een zoektocht naar de herinnering en nalatenschap van Mathieu Wijdevens betovergrootvader: Surinaamse kunstenaar en activist G.G.T. Rustwijk (1862-1913). Door middel van film, performance, interviews en archiefmateriaal gaan we ter plekke op zoek naar “zijn” Suriname en hoeveel daarvan over is.

Translating Ulysses

Aylin Kuryel en Fırat Yücel

Kawa Nemir onderneemt een literaire missie die als onmogelijk wordt beschouwd: het vertalen van James Joyce’s Ulysses naar het Koerdisch, een onderdrukte taal in Turkije. Vanwege de politieke omstandigheden in Turkije zoekt hij zijn toevlucht in Amsterdam als ‘writer in residence’ in het voormalige huis van Anne Frank.

Saïd Kinos

Saïd Kinos

Saïd Kinos (1988) is een beeldend kunstenaar die woont en werkt in Rotterdam. Uit zijn werk spreekt een fascinatie voor de manier waarop mensen met elkaar communiceren. Communicatie via taal, symbolen en (sociale) media is een van de belangrijkste inspiratiebronnen voor zijn werk.

PART TWO

Anouk van Zwieten

Anouk van Zwieten krijgt een ontwikkelbijdrage voor haar project PART TWO.

De ontwikkelingsbijdrage stelt mij in staat mijn onderzoek verder uit te werken en mij te blijven ontwikkelen als beeldend kunstenaar. Juist dit ‘vrije spel’ vereist echter een context, waarin de omstandigheden ideaal zijn en het proces ongestoord kan plaatsvinden.

ALF

Emilio Timp

Emilio Timp is een evenwichtskunstenaar. Hij zet spanning om in serene rust. Hij wil de chaos en de onrust beteugelen met eenvoud en esthetiek. Hij dwingt het niet af, maar gaat in een flow met de materie mee. De sculptuur zal waarschijnlijk nooit volmaakt zijn, maar moet wel altijd in balans zijn.

De eend en de haas

Fen Verstappen

Fen Verstappen werkt op dit moment, met steun van Amarte, aan haar tweede roman De eend en de haas, die (hopelijk) dit jaar nog verschijnt bij Das Mag. 

Fen Verstappen hing haar goedbetaalde baan als copywriter in de wilgen om mooie dingen te schrijven. Ze debuteerde in 2019 bij uitgeverij Das Mag met het autofictieve Moeder af. Ze woont in Amsterdam-Noord met haar twee dochters, en regelmatig ook met haar ex. 

Aras

Sholeh Rezazadeh

Sholeh Rezazadeh (1989) is schrijver en dichter. Ze kwam in 2015 vanuit Iran naar Nederland. Drie jaar na haar aankomst tekende ze een contract voor haar literaire roman. In 2019 won ze de El Hizjra literatuurprijs voor haar poëzie. De hemel is altijd paars, haar debuutroman, is bekroond met De Bronzen Uil Publieksprijs voor het beste Nederlandstalige debuut.
Haar werk is gepubliceerd onder de andere in NRC, De Gids, De Groene
Amsterdammer, Awater en de Poëziekrant. Sholeh was te horen op NPOBrommer op zee, Radio1, Radio4, en festivals waaronder Crossing Border, ILFU, Brainwash, en Noorderzon.


Momenteel is ze bezig met haar tweede roman die in 2023 zal verschijnen.

Meer info

Olifantenpaadjes

Sebastiaan Chabot

Ik heb besloten om het gevaarlijkste te doen wat je als schrijver kan doen: een boek over je schoonfamilie schrijven.

Professor Raad, eenenzeventig jaar oud en zojuist met pensioen gegaan, ziet er altijd een beetje uit alsof hij de weg komt vragen.

Twee dagen na de aanslag op Boulevard d’Anglais in Nice landt de professor op Nice Airport. Hij wordt van het vliegveld gehaald door Karim.
Karim is een vrome moslim, vader van drie dochters en huismeester van de villa waar de professor iedere zomer een week verblijft.
Karim heeft altijd haast, maar het is nooit zijn eigen haast.

Het leven is vaak te direct en bevreemdend voor de professor, maar zijn alter ego, een knuffelolifant genaamd Mimp, helpt hem de wereld om hem heen te navigeren en een stille vriendschap met Karim te sluiten.

Olifantenpaadjes is een roman over hoe je je vandaag de dag met oude knieën een weg door het leven baant.

Sebastiaan Chabot (1989) behaalde zijn Master of Fine Arts in Creative Writing aan New York University (NYU). Hij studeerde af bij Jonathan Safran Foer met zijn debuutroman De slaap die geen uren kent, die in 2020 de shortlist haalde van de Anton Wachterprijs. In het voorjaar van 2023 zal bij uitgeverij Atlas Contact zijn tweede roman, Olifantenpaadjes, verschijnen.

Dedalo, uit zee opgestaan

Richard Hemker

Richard Hemker (1967) werkt aan een tweeluik dat zich afspeelt in de mediterrane wereld van de zestiende eeuw. In de lente van 2022 verschijnt Dedalo, uit zee opgestaan. Dedalo, in zee opgegaan is voorzien voor de lente van 2023. Eerder verschenen van Hemker de verhalenbundel Scherzo (Querido, 2009) en de roman Hoogmoed (Van Oorschot, 2016).

Károly

Lieke Kézér

‘Károly’ is het verhaal van mijn grootvader. Tussen 1920 en 1930 kwamen ruim zestigduizend Hongaarse kinderen met de zogenaamde kindertreinen naar Nederland om op krachten te komen. Hongarije was een van de grote verliezers van de Eerste Wereldoorlog, de meeste kinderen waren erg ondervoed. De bedoeling was dat zij na drie maanden zouden terugkeren naar huis, maar een groot deel van hen is voor altijd in Nederland gebleven. Onder hen bevond zich mijn grootvader, Károly Kézér. Hij was elf jaar oud toen hij in 1921 in Boedapest op de trein werd gezet, hij zou zijn ouders en zijn broers en zussen nooit meer zien.

Mijn grootvader kwam terecht bij een gastgezin in het Brabantse Vorstenbosch. Eenmaal volwassen werd Károly boer, hij trouwde en kreeg veertien kinderen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij een actief lid van een ondergrondse groepering die hulp bood aan onderduikers. In juli 1944 werden een Joods echtpaar met hun tienerzoon en een jongeman naar zijn boerderij gebracht. Ze verbleven daar tot het einde van de oorlog.

In 1975 ontvingen mijn grootouders een onderscheiding: De Rechtvaardigen onder de Volkeren, van Yad Vashem, de officiёle staatsinstelling van Israёl voor het herdenken van de Joodse slachtoffers van de Holocaust en de redders van de Joden.

Károly Kézér heeft zijn Hongaarse verleden altijd doodgezwegen. Ik heb mijn opa nooit gekend, hij overleed negen dagen voor mijn geboorte.

Lieke Kézér heeft twee romans geschreven. ‘De afwezigen’, in 2017 bekroond met de ANV Debutantenprijs én De Bronzen uil, en ‘De verloren berg’, die in 2019 is verschenen.

Goudjakhals

Julien Ignacio

Julien Ignacio (1969) studeerde af als literatuurwetenschapper. Hij publiceerde theaterteksten, blogs en korte verhalen. In 2008 ontving hij de El Hizjra literatuurprijs voor zijn toneelstuk Hotel Atlantis. Hij is redacteur van literair tijdschrift Tirade en bestuurslid van de Werkgroep Caraïbische Letteren. Bij Van Oorschot verscheen in 2018 zijn debuutroman Kus (nominatie Bronzen Uil). Met collega-schrijver Raoul de Jong is hij de samensteller van een bloemlezing Caraïbische literatuur die in 2022 uitkomt bij uitgeverij Das Mag. Met een werkbeurs van het Letterenfonds en het Amarte Fonds werkt hij momenteel aan zijn tweede boek Goudjakhals.

Goudjakhals is een aaneengeregen ketting van migrantenverhalen. Ieder verhaal laat een gezicht zien dat schuilgaat achter de ‘migrantenstroom’. Het boek gaat van de koude, natte straten van de Bijbelbelt, over de fonkelnieuwe grachten van Amsterdam in de Gouden Eeuw naar de zonnige, dansende eilanden Aruba en Curaçao en de kapotgeschoten straten van Beirut en Aleppo. Het boek spreekt over liefde, familie en verlies, maar ook over de eenzaamheid van een Palestijn met een gebroken hart en een Iraanse Koerd die in onmogelijke omstandigheden vriendschap sluit met een Artificiële Intelligentie (AI). De verhalen, die de late 17e eeuw tot de nabije toekomst overspannen, behandelen politiek, sociale tegenstellingen, bovennatuurlijke krachten maar vooral ook de zachte krachten die, volgens Henriette Roland Holst, uiteindelijk zullen overwinnen.

From Back to Back

Kay Slice

Kay Slice is op een missie: Zijn muzikale roots en cultureel erfgoed laten
samensmelten. Dit project is een soundtrack van zijn leven en
verlengstuk van zijn identiteit.

The Bear in the Room

Collectief UMAMI

Collectief UMAMI krijgt een bijdrage voor ‘The Bear in the Room’.

Met The Bear in the Room wil collectief UMAMI voor Café Theater Festival een beeldende, muzikale en interactieve performance maken over het menselijk verlangen naar contact, waarin zowel performer als publiek de hierbij komende sociale ongemakkelijkheden leert te omarmen en zelfs te vieren.

MONOLITH

Vincent Rang en Helena Basilova

Visueel kunstenaar Vincent Rang en pianiste Helena Basilova krijgen een projectbijdrage voor MONOLITH.

MONOLITH is een mechanische installatie waarin chemische processen organische en eeuwig veranderende landschappen, die doen denken aan de vorming van rotsformaties. De installatie wordt begeleid door experimentele geluiden en donkere, drone-composities.

IHAKA

IHAKA

IHAKA krijgt een ontwikkelbijdrage van Amarte. 

Multi-instumentalist/songwriter IHAKA is een talentvolle maker uit Nieuw-Zeeland die inmiddels al vijf jaar in NL woont. Na talloze shows als bandlid en sessiemuzikant is IHAKA klaar om zijn eigen act op te starten. Tegelijk voegt hij invloeden als haka en traditionele instrumenten toe aan zijn act.

Project Beauty

Daya Cahen

Daya Cahen ontvangt een ontwikkelbijdrage voor ‘Project Beauty’.

‘Project Beauty’ is een multimedia installatie waarin door middel van interviews en verzamelde beelden uit allerlei verschillende bronnen een beeld geschetst wordt van de schrijnende situatie van de Oeigoeren in China, maar ook van de manier waarop de informatie daarover online wordt gemanipuleerd.

Mimisbrunnr

Thijs Jaeger

Thijs Jaeger krijgt een ontwikkelbijdrage voor Mimisbrunnr.

Mimisbrunnr, is een sculptuur/installatie gemaakt uit keramiek en diverse elektronica gebaseerd op het Noorse mythologische verhaal van Mimir. In de boomstam bevindt zich een wezen dat ons aankijkt en zijn geheimen vertelt, maar wat is nog waarheid en wat is fictie in deze tijd?

Ella John

Ella John

Ella John krijgt een projectbijdrage van Amarte!

Op ‘Flows Gaan KO’ kijkt Ella John terug naar de tijden die voor haar donker waren. Ook in de beat keuze is de donkere energie terug te horen. ‘Flows Gaan KO’ is een kleine reis door het bewustzijn van Ella John en een brug tussen wie zij was en wie zij nu is.

Mauro Cottone

Mauro Cottone

Mauro Cottone krijgt een projectbijdrage van Amarte!

Mauro’s songs are direct, lyrical, groovy: instrumental music that everybody can enjoy.

Acoustic instruments such as piano and double bass meet synthesisers, drum machines and dreamy electric guitars. Improvisations emerge from repetitive drum grooves as a natural consequence of singable themes.

The Hi-Stakes

The Hi-Stakes

The Hi-Stakes krijgt een projectbijdrage van Amarte!

De Amsterdamse band The Hi-Stakes werd opgericht in 2018. The Hi-Stakes bestaat uit:

Samuele Ghezzi – Zang, tenor sax
Gideon Tazelaar – tenor sax
Linus Eppinger – Gitaar
César Puente – Double bass
Joe Korach – Drums

De band speelt eigen nummer in de R&B stijl van de jaren ’50 en ’60.

Huisje Boompje BEEST

Paul Rigter

Paul Rigter krijgt een projectbijdrage van Amarte voor zijn film Huisje Boompje BEEST.

Na 30 jaar in de gevangenis in Texas, waarvan 10 jaar op ‘death row’, komt Nanon (48) eindelijk vrij. Met zijn grote liefde Tera (24) maakt hij een nieuwe start in het leven. Maar hoe ziet huisje boompje beestje er uit als je in de toekomst terechtkomt en nooit een relatie hebt gehad?

Penny

Pau Li Liem en Wytske Gratama

Het duo Penny, bestaande uit Pau Li Liem en Wytske Gratama, krijgt een ontwikkelbijdrage van Amarte.

Het sferische songwriting duo Penny schrijft nummers gebaseerd op de oude sprookjes van Hans Christian Andersen. De sprookjes schetsen een bijzondere wereld vol eigenaardige wezens en mysteries en Penny brengt deze wereld tot leven met hun muziek en neemt je mee in hun beleving van deze verhalen.

Ik had toch iets meer verwacht van een aardbeving

Luna Joosten

Luna Joosten krijgt een bijdrage van Amarte voor haar voorstelling ‘Ik had toch iets meer verwacht van een aardbeving’.

Ik had toch iets meer verwacht van een aardbeving. Een fysieke voorstelling over drie brandweermensen die verlangen naar een ramp en zich moeten verhouden tot hun pak, elkaar en katten in bomen. Een onderzoek naar de redder in de 21e eeuw.

Polyester

Frank Koolen

Frank Koolen krijgt een ontwikkelbijdrage van Amarte voor zijn experimenten met polyester.

Frank Koolen: “Ik wil me gaan verdiepen in nieuwe sculptuur experimenten met polyester. Nadat ik de afgelopen jaren een aantal beelden in de buitenruimte heb gerealiseerd wil ik het materiaal op een kleiner schaal opnieuw leren kennen om het letterlijk en figuurlijk meer naar mijn eigen hand te kunnen zetten.”

Oeirapoeroe

Stan Vreeken

Stan Vreeken krijgt een projectbijdrage voor Oeirapoeroe.

Stan Vreeken onderzoekt in deze muzikale voorstelling het liefdeslied in al haar facetten. Hij vertelt het sprookje van Oeirapoeroe – een jongen die zich voor de liefde laat veranderen in een vogeltje. En hij laat zien dat diep in onze taal liedjes verborgen liggen: liedjes van liefde en oorlog.

The Rollerskating Superhero

T-Shawn

T-Shawn krijgt een ontwikkelbijdrage van Amarte.

The Rollerskating Superhero is het nieuwste hoofdstuk van de creatieve duizendpoot T-Shawn. Deze EP gaat over vrijheid (en gebrek daaraan) in coronatijd en hoe jezelf steeds moet blijven ontwikkelen.

Who’s Dad?!

Roxanne Stam

Who’s Dad?! is een korte fictie film geïnspireerd op de verhalen van vier jonge vrouwen in de stad, zij schrijven samen met filmmaker Roxanne Stam het scenario en zullen vervolgens de hoofdrollen vertolken in deze film waarin Milany (18) voor het eerst met haar biologische vader wordt geconfronteerd, gesteund door haar vriendinnen.

Filmmaker Roxanne Stam is studeerde in 2012 af aan de Theaterschool.

Ze werkte vervolgens voor Toneelgroep Amsterdam (ITA), Jeugdtheaterschool Zuidoost, Hofplein Rotterdam en de AHK. Niet lang na haar afstuderen belandde ze als spel coach en regieassistent op tal van filmsets, waaronder die van A’dam – E.V.A. III, KLEM, Penoza: the final chapter, Heirs of the Night en I Don’t Wanna Dance. Recent assisteerde ze Steve McQueen (Hunger, 12 Years a Slave) tijdens de post-productie van Small Axe en werkte ze als researcher voor McQueen’s documentaire De Bezette Stad.

Inmiddels timmert Roxanne zelf aan de weg als scenarist en regisseur. In 2019 maakte ze haar korte film Bullshit en in 2021 DIENSTMEID #2. Haar eigen werk kenmerkt zich door een onmiskenbare female gaze, sterk acteerwerk en veel aandacht voor het production design.

Foto’s: Seretse Fulani

Van links naar rechts: Demi van der Kust, Rujayna Wolf, Roxanne Stam, Abenaa Bafour.

Portrait of a Mountain

Kristina Benjocki

Kristina Benjocki krijgt een projectbijdrage van Amarte voor haar project Portrait of a Mountain.

Portrait of a Mountain is een film-installatie van Kristina Benjocki. Zij neemt je mee door de donkere mergelgroeven van Zuid-Limburg met hun rijke geschiedenissen. Portrait of a Mountain is een poëtische installatie over kracht en macht, over duisternis, verbondenheid en fragiliteit.

Black Queer Magic

Zulu Green

Zulu Green krijgt een projectbijdrage van Amarte voor het project Black Queer Magic.

Met Black Queer Magic wil Zulu Green een nieuw geluid geven aan de (Nederlandse) hiphopcultuur. Queerness of homoseksualiteit wordt nog altijd te veel in een negatief daglicht geplaatst in de hiphopscene. Dit geeft een slecht voorbeeld aan jongeren in deze tijd.

Radicale Gezelligheid

Radicale Gezelligheid

Radicale Gezelligheid krijgt een ontwikkelbijdrage van Amarte.

St. Radicale Gezelligheid serveert Misschien een laatste maal

Tien gasten worden uitgenodigd om samen te dineren en te spreken. Aan de hand van (drank)spellen en denkoefeningen wordt het gesprek op gang gebracht. Over het mooiste uitzicht dat we ooit zagen, stoffelijk overschot en faceswappen met een dode. Over wat we doen, en nalaten.

De gastvrouwen van St. Radicale Gezelligheid serveren, onder het genot van wijn en frietjes, de sterfelijkheid. Zij reflecteren met u op het leven en de lege plek, die we allemaal ooit aan tafel zullen achterlaten.

Opdat we met een volle buik en als Broeders in de Dood onze weg voortzetten.

Nachtkracht

Mathieu Schellekens

Mathieu Schellekens krijgt een ontwikkelbijdrage van Amarte!

Met zijn grootste ets ooit, neemt Mathieu Schellekens deel aan een kunstproject waarin hij met surrealistische, hedendaagse interpretatie van Jeroen Bosch’ Tuin der Lusten, zijn liefde voor grafiek een nieuw leven probeert in te blazen en tegelijk een ode aan de nacht brengt met het project ‘Nachtkracht’.

Samen met spoken-word artiest Justin Samgar (@justinsamgar) en producer Halrin Meijers (@snippers_van_hal) realiseren zij een multidisciplinair kunstobject, waarbij de aanschouwer de ets bekijkt, en ondertussen via een koptelefoon, verbonden met de lijst waarin de ets zit, kan luisteren naar de audiotrack, geproduceerd door Halrin waarover Justins gedicht te horen is.

Schets: Mathieu Schellekens

Recording Sessions

Amarte Studio Concerts

Amarte Studio Concerts zoekt de samenwerking op met New Amsterdam Jazz voor een serie opnames gekoppeld aan een concert in Studio150. Uit de geselecteerden voor een concert in de nieuwe reeks Amarte Studio Concerts zijn 5 deelnemers aangewezen die een extra dag studiotijd krijgen. Zij krijgen de kans om een (deel van) hun concert op te nemen en uit te brengen. De 5 artiesten die een opname gaan combineren met een concert zijn:

Mickie
Sanne Sanne
Uxia Martinez Botana
Sun-Mi Hong Quintet
Alexander

Foto’s: Sanne Sanne & Uxia Martinez Botana

Bus from Adana

Jochem de Vries

Amarte ondersteunt het project Bus from Adana van Jochem de Vries!

Bus from Adana vertelt het verhaal van de Nederlandse Aïsha die terugkeert uit Syrië. Met haar driejarige dochter maakt ze een onzekere tocht richting Istanbul, waar ze haar vader zal ontmoeten. Deze ontmoeting schudt alles op.

LINX

LINX

LINX heeft een bijdrage van Amarte gekregen.

Het project bestaat uit een residentie, een EP-opname en een releaseconcert in het voorjaar van 2022 van het hedendaagse jazztrio LINX.

Hiermee materialiseren zij een jaar lang componeren in een eerste opname.

 

Ruimtelijke Balans

Bob Waardenburg

Bob Waardenburg krijgt een ontwikkelbijdrage van Amarte voor de installatie Ruimtelijke Balans.

Deze installatie vormt een meditatie op het dagelijks leven waar keer op keer rust bewust doorbroken moet worden door actie. Zonder een standpunt in te nemen zal deze installatie reflecteren op de dagelijkse balans die gevonden moet worden tussen rust en beweging, tussen tijd nemen en tijd geven.

Amarte Studio Concerts

Studio150-Bethlehemkerk

Studio150-Bethlehemkerk, een unieke concertlocatie en hoogwaardige opnamestudio in één, opent de deuren de komende maanden voor een zeer bijzondere serie concerten die onderdeel uitmaken van de Amarte Studio Concerts. De optredende artiesten zijn:

6 november, Maat Saxophone Quartet

11 november, Celine Cairo

12 november, Woolf

26 november, Lidy Blijdorp

2 december, Harp Sirens

16 december, Marta Arpini band & Pocket Orchestra

22 december, The Lasses

23 december, Viride Quartet

29 december, Madoux

7 januari, Tiigre

14 januari, Tim Brackman Trio

Voor meer informatie en kaartverkoop, kijk op de website van Studio150.

Foto: Marta Arpini

Amarte Studio Concerts

Steppin Into Tomorrow

Amarte Studio Concerts en Steppin Into Tomorrow selecteerden 10 ensembles die zullen optreden in de Flowriders Studio in een intieme studiosetting. De artiesten voeren een live-set uit die wordt geregistreerd (audio en video) onder het toeziend oog en luisterend oor van het publiek. Door middel van koptelefoons kunnen zij het concert rechtstreeks vanaf de mengtafel volgen, terwijl ze zich in de studio bevinden samen met de artiesten.

De geselecteerde artiesten voor deze unieke sessies zijn:

QUANZA
Brintex Collective
Floatmonki
Kotokid
Liquid Spirits
Bnnyhunna
Greyheads
Bahghi
NAUSYQA
Illnoledge

Voor meer informatie over Steppin Into Tomorrow en de optredende artiesten, klik hier.

Of ga naar Instagram of Facebook.

Wil je aanwezig zijn bij een van deze sessies, mail dan naar steppin.into.tomorrow.music@gmail.com.

Foto: Illnoledge

Tumult

Matteo Mazzù

Tumult is een nieuw internationaal kwintet samengesteld door bassist Matteo Mazzù, met enkele van de opkomende creatieve muzikanten van Amsterdam.

Zittend tussen een moderne jazzband en een postrockact, combineert Tumults muziek gedurfde melodieën met zwevende atmosferische landschappen en dubbele gitaaraanvallen.

Dankzij het Amarte Fonds kan Tumult de komende maanden een volledig nieuw repertoire van originele muziek voorbereiden. Terwijl ze werken aan het verder versterken van hun bandgeluid, zal Tumult eind 2021 ook drie van de nieuwe stukken filmen en opnemen. Houd de release van de video’s in de gaten en bekijk Tumult live in 2022!

Tumult is:
Hristo Goleminov (PT): Tenorsaxofoon
Fabien Vuattoux (FR): Elektrische gitaar
Massimo Imperatore (IT): Elektrische gitaar
Ilia Rayskin (NL): Drums
Matteo Mazzù (BE): Elektrische bas, composities

I Love You

Lena Hessels

Lena Hessels krijgt een projectbijdrage voor haar live show die het uitbrengen van haar album zal ondersteunen.

Lena: “Het is mijn doel om met de release van “I LOVE YOU” ook een podium show te creëren waarin performance art, lichtontwerp én mijn muziek samensmelten. Ik wil solo op een leeg podium staan en toch een enorme impactvolle visuele show neerzetten met de intensiteit van een grootse pop show; een groots licht ontwerp, op een nihilistisch leeg podium. Die clash lijkt me erg interessant.”

Portretfoto: Nick Helderman

Roode Bioscoop Sessies

Roode Bioscoop Sessies

Amarte Studio Concerts en De Roode Bioscoop presenteren:

ROODE BIOSCOOP SESSIES

Amarte Studio Concerts en De Roode Bioscoop selecteerden 20 ensembles die zullen optreden tijdens de Roode Bioscoop Sessies van
14 oktober t/m 2 november.

Artiesten:

Greener Grass
Davor Stehlik
Kruidkoek
Klinkende Kosmos
Conjunto Papa Upa
The Celestial Turkey
Hila Hutmacher Band
Gijs Idema (ft. ADAM Quartet & Anna Serierse)
Tenfold
Aleksandra Tonelli
Sydney Imani
Trio Rusanovsky
Grimm Duette
Vera Morais/Hristo Goleminov
Ernst Glerum/Anja Gottberg
Ishtar Bakhtali
Jessica de Boer Quintet
Pony Machine
Stan Vreeken
Matthijs Geerts

Kijk voor het volledige programma en tickets op de website van De Roode Bioscoop.

Foto’s: Greener Grass

Our Silver Lining

Maite Vanhellemont

’Our Silver Lining’ is een eeuwig groeiende collectie aan alledaagse momenten. De video’s en foto’s zijn niet geënsceneerd. Ze zijn gemaakt met een iPhone 8 tussen de zomer van 2018 en nu, op diverse locaties over de hele wereld. Nu worden ze voor het eerst samengebracht in een publicatie.

Indie Nile

Indie Nile

Drag theatershow gebaseerd op ‘lipsync storytelling’. Grappig, aangrijpend en character-driven, Indie Nile’s Lipsync Theater combineert spoken-word met pop songs. 8 verschillende shows at Club Church, elke 2 weken een nieuwe show dealing over thema’s als liefde, geld, verslaving en nog veel meer.

Bekijk Indie Nile op You Tube.

PC Dreams

Xenia Perek en Arthur Guilleminot

Xenia Perek & Arthur Guilleminot ontvangen een bijdrage van Amarte voor de ontwikkeling van hun project PC Dreams.

“Trans-epochal visual monodrama about dreams, fantasy and larger than life bliss of expression.

Mixing style from XVII – on, performance artist Xenia Perek impersonates five subversive, radical and improbable characters that form a constellation of a climactic experience. Through atmospheric installation, and outrageous detailed costume by artist Arthur Guilleminot, PC Dreams is a multidisciplinary and multidimensional experience.”

Laplander

Wouter van Nienes

Laplander is de artiestennaam waaronder Wouter van Nienes zijn muziek ten gehore brengt. Zijn muziek vindt een middenweg tussen donkere soundscapes en dromerige popmuziek aangestuurd door analoge synthesizers en drumcomputers. Met behulp van het Amarte Fonds werkt hij momenteel aan zijn debuut-EP die eind dit jaar nog zal verschijnen.

Zwever

Roman Nieuweboer

Roman Nieuweboer kreeg een ontwikkelbijdrage voor ‘Zwever’.

“Met deze constructie zal ik letterlijk over het publiek heen gaan lopen. Gedreven door mijn drang om de grond te kunnen ontvluchten word ik afhankelijk van de mensen tussen mijn voeten en de vloer.”

Vukšić & Volkova

Ekaterina Volkova and Iskra Vukšić

Ekaterina Volkova and Iskra Vukšić ontvingen een ontwikkelbijdrage van Amarte.

Vukšić & Volkova spent summer 2021 at Kamen artist residency in Bosnia and Herzegovina where they explored stories of the production of moonshine alcohol. Javna Tajna (public secret) is a performance-installation derived from interviews and observations — set in a vineyard without grapes. It unravels the connection between intergenerational knowledge and shrinking rural communities, emigration, laws, conflict and care through rakija: the spirit of the Balkans.

Vukšić & Volkova is an artistic partnership between Ekaterina Volkova and Iskra Vukšić.

Travis’ Patrimonium

Esther Duysker

Travis’ Patrimonium is een reactie op het geprezen A Raisin in the Sun van Lorraine Hansberry, waarin zwarte identiteit in het Westen een centrale rol speelt. Het is het vierde stuk binnen de internationale Raisin-Cycle. Eerder vertaalde Esther A Raisin in the Sun, Beneatha’s Place en Clybourne Park.

Co-Incidence of Light

Julien Thomas

Julien Thomas ontving een ontwikkelbijdrage voor zijn project Co-Incidence of Light.

‘Co-Incidence of Light is an exhibition that uses installation, performance, and spoken word to probe relations between light, movement, and time.’

Julien werkt samen met danser/choreograaf Marjolein Vogels, en schrijver Ogutu Muraya.

N/pantla

Paula Montecinos en Pedro Matias

Paula Montecinos en Pedro Matias ontvingen een ontwikkelbijdrage voor hun project N/pantla. 

N/pantla is a performative installation that merges live sound and resonant materialities, in co-existing imaginaries of subversion, remembrance and premonition. Through a corporeal debordering of fractured mixes and remixes, half-spoken words, half-screamed vocals, frequencies, whispers, thoughts, laughter and cries, invites to assemblage a listening through one another’s skin.

A (postnatural) sonic environment that echoes multiple voices, addressing how intimately tied, gendered and racialized capitalism are to our communal sense of self-preservation and self-perceptive processes.

N/pantla host the guest-voices of Johan Mijail, Angelo Custodio & Raoni Saleh

N/pantla is developed by visual artist Pedro Matias and sound artist Paula Montecinos. In a transdisciplinary approach they research attempts to involve the audience’s body into a dynamic ecosystem of sounds and extended sense of listening. N/pantla is a first attunement of a longer collaboration towards creating a porous living environment, from which the body echoes the broader socio-political and natural context.

Herstelwerkzaamheden

Bregt van Deursen

Bregt van Deursen heeft een projectbijdrage van Amarte gekregen voor haar bijzondere voorstelling Herstelwerkzaamheden.

‘Drie jonge vrouwen ontrafelen Murphy’s Law. Zijn sommige dingen daadwerkelijk onontkoombaar? En leg je je daar dan bij neer, of is een herkansing mogelijk?’

J.B. A.K.A.

Jethro Blok

Jethro ontving een bijdrage voor zijn project J.B. A.K.A.

“De werktitel van dit project is J.B. A.K.A. en gaat over de verschillende kanten van mij als persoon en als artiest. Met dit project wil ik vooral de luisteraar meer kennis laten maken met wie ik nou eigenlijk echt ben en wat de verbindende factor is tussen al deze personages.”

Grachtenfestival

Grachtenfestival

Het Grachtenfestival en Amarte Studio Concerts slaan de handen ineen voor een unieke samenwerking als onderdeel van het festival. Op 14 en 15 augustus treden 4 ensembles op die zijn geselecteerd middels een pitch waarin ze cross-overs tussen diverse muziekgenres aangaan. In Studio150/Bethlehemkerk kun je genieten van optredens van Natálie Kulina & Arieh Chrem, Introspections, Maripepa Contreras Quintet en Dareyn.

Natálie Kulina en Arieh Chrem ontwikkelen programma’s voor viool en live-elektronica met elementen van klassieke, hedendaagse, populaire elektronische muziek en jazz. Beiden zijn momenteel masterstudenten aan het Conservatorium van Amsterdam en hebben een uitgebreide achtergrond en ervaring in hedendaagse klassieke muziek, waarbij ze zich het laatste jaar uiteindelijk vooral aangetrokken voelden tot experimentele en interdisciplinaire projecten.

Natálie Kulina en Arieh Chrem

‘Introspections’ is een sextet uit Amsterdam, opgericht in de zomer van 2020, door drummer Ilia Rayskin. De groep mengt de ritmische taal van volksmuziek (denk aan Cuba, Marokko), hiphop en hedendaagse jazz met de avontuurlijke harmonie van hedendaagse klassieke muziek, en een punk- rock-attitude.

Introspections

De muziek van Dareyn combineert de mystieke klank van de kemenche – een traditioneel strijkinstrument met zijn roots in Istanbul – en de diepgewortelde klank van de cello op een eigentijdse manier. Emine Bostanci (kemenche en zang) en Maya Fridman (cello en zang) vermengen hun stemmen met hun instrumenten en creëren een betoverende soundscape samen met percussionist Jacobus Thiele.

Dareyn

Maripepa Contreras is een van de weinige hoboïsten in de jazz. Het is haar missie om dit instrument meer en meer een plaats te geven in de jazzwereld. Spaanse roots, klassiek geschoold, met een jazzopleiding en met een passie voor Braziliaanse muziek.

Maripepa Contreras

Kijk hier voor meer informatie en tickets.

Mobile Projections

Martina Dal Brollo

Martina Dal Brollo kreeg een ontwikkelbijdrage voor haar project Mobile Projections.

Martina: “What stories can be gathered from the waterways, on the edge of the city? What imaginary futures can arise from urban waste? With this artistic project, I want to rethink the use of materials defined as useless and obsolete, giving them a new identity. An archive of traces and waste will be collected along the canals of Groningen and translated into a performative action projected in an urban environment during a public event in the city centre.”

Beş

Ayla Çekin Satijn

Beş is een verhaal over culturele diversiteit met een bredere en betere representatie van (Turkse) vrouwen. Een film die je aan het denken zet over wat het betekent om beïnvloed te worden door de vooroordelen over je eigen cultuur en tegelijkertijd een korte reis van rituelen die er voor zorgen dat je je weer thuis voelt.

Een project van Ayla Çekin Satijn, in samenwerking met: De Ontmoeting, KeyFilm en Laura Bouwmeester.

Indisch Zwijgen

Sven Peetoom en Juliette Dominicus

Sven Peetoom en Juliette Dominicus ontvingen een projectbijdrage voor hun film Indisch Zwijgen.

In de film duiken drie jonge Indische kunstenaars hun familieverleden in om met hun kunstwerken het zwijgen over het Nederlands-Indische verleden te doorbreken.

A Horse With No Name

Jip van den Dool & Marieke Giebels

Een project van:

Jip van den Dool & Marieke Giebels
Eindregie: Mads Wittermans

In “A HORSE WITH NO NAME” ontmoeten we een koppel dat iets vreselijks heeft meegemaakt, maar dat niet onder ogen durft te komen.
Zittend in een houten constructie, gewapend met verteldrift, oerverhalen uit de Trojaanse oorlog en een kapotte platenspeler, zullen zij explosief uit hun cocon losbreken en uiteindelijk hun pijn in zachtheid omarmen.

PR Beeld: Tom Jager

Foto: Ruud Pos

Reach

Karel van Laere

Karel van Laere krijgt een ontwikkelbijdrage van Amarte voor zijn project Reach!

“Voor het project Reach fantaseer ik over een opstelling waarin meerdere laparoscopische armen een klassiek stilleven aanvallen, of juist een klein fragiel object tot leven weten te wekken. Ik zie mogelijkheden tot een videowerk en/of live performance met dit schouwspel in de hoofdrol.”

Verloren Oma

Anaïs Lopez

Anaïs Lopez kreeg een ontwikkelbijdrage voor haar project Verloren Oma.

“Mijn project gaat over mijn oma, die in 1946 huis, haard én twee kleine kinderen voor altijd achterliet om met haar nazi-liefje naar Zuid-Amerika te gaan. Althans, zo gaat het verhaal binnen de familie. Als ik op zoek ga naar mijn oma om te zien wat er van haar is geworden en om te proberen haar keuzes te begrijpen, ontdek ik al snel dat er heel veel meer aan de hand is.”

Worming-up!

Grenzeloos Geluid

Grenzeloos Geluid heeft een projectbijdrage gekregen voor hun audiovoorstelling Worming-up!

Makers: Esther Duysker en Pascal van Hulst
Acteurs: Wil van der Meer, Samora Bergtop en Sanne Vanderbruggen Creatief producent: Tjitske Mussche/Oorzaken

Worming-up! is een audiovoorstelling voor kinderen van 8- 12 jaar. Zet je koptelefoon op, zak onderuit en luister onder de bomen naar het avontuur van Mama Aisa. Mama Aisa is een stokoude boom die zwaar in de problemen komt door een brutale specht. Kunnen de luilekkerluisteraars een handje helpen om Mama Aisa in leven te houden?

de zAAK A

Chef KAnin – LAAt zich niet kisten

de zAAk A ontvangt een projectbijdrage van Amarte voor hun voorstelling Chef KAnin – LAAt zich niet kisten.

Chef KAnin – LAAt zich niet kisten gaat over een kinderboekenschrijver die van haar personage af wil. Filosofisch live entertAinment voor 6+ en 9+ over het bestaan van fantasie en het verzinnen van de werkelijkheid.

Polonyna

Marta Hryniuk en Nick Thomas

Marta Hryniuk en Nick Thomas ontvingen een projectbijdrage voor hun film Polonyna.

“The film, a collaboration between Marta Hryniuk and Nick Thomas, follows Khrystyna Bunii as she travels solo across remote south-west Ukraine in pursuit of her amateur ethnographic research. The sequences of this poetic journey do not elucidate the history of the region, but rather call for an associative labour from ethnographer and spectator alike.”

Nature: A Self(ie)

Sebastian Mulder

Sebastian Mulder kreeg een projectbijdrage voor zijn documentaire Nature: A Self(ie).

In de korte, woordloze documentaire zien we verschillende dieren kennismaken met hun eigen spiegelbeeld. Wat begint als een poëtische beschouwing van dieren die zichzelf bekijken, verandert in een spiegelspel dat de kijker laat reflecteren op zijn plek in het dierenrijk.

Fluid Current

Sander Hagelaar

Sander Hagelaar kreeg een ontwikkelbijdrage van Amarte voor zijn onderzoek ‘Fluid Current’.

Water en elektriciteit, twee dingen die niet samen gaan volgens onze aangeleerde perceptie. In de contrasterende materialen zit de spanning en het onderzoek.

Open call

Open Call Grachtenfestival

Win een concert op het Grachtenfestival in Studio150!

Ben jij een jonge musicus met een uitdagend idee, en wil jij komende zomer optreden op het Grachtenfestival? Geef je dan nu op voor deze open call. Het Grachtenfestival slaat zijn handen ineen met Amarte Studio Concerts, en zal op 14 en 15 augustus vier concerten organiseren die zowel voor publiek als online zullen worden getoond. De concerten vinden plaats in Studio150, een prachtige concertzaal in Amsterdam-Noord, met geweldige opname- en streamingapparatuur. Ook is er een Steinway concertvleugel aanwezig. 

Wie? Professionele of aan een Nederlands conservatorium studerende musici onder de 32 jaar kunnen zich opgeven voor deze open call. 

Wat? Wij zijn op zoek naar bijzondere samenwerkingen tussen musici en interessante crossovers tussen twee of meerdere muziekgenres. Denk daarbij aan klassiek en jazz uit alle werelddelen.

Hoe? Stuur jouw idee (maximaal 200 woorden), een recente opname en je biografie voor 5 juni naar l.scholtes@grachtenfestival.nl. Een jury bestaande uit drie muziekkenners uit de klassieke, jazz en wereldmuziek scene zullen de inzendingen beoordelen en maximaal vier concepten selecteren. Welke musici/ensembles geselecteerde worden voor deze (betaalde) concerten, wordt voor 12 juni bekend gemaakt. 

De open call is gesloten! De geselecteerde artiesten zullen bekend worden gemaakt op 12 juni.

Noor

Louka Hoogendijk

Louka Hoogendijk heeft een projectbijdrage gekregen voor haar korte film Noor.

Noor reist met haar moeder naar een eiland in het noorden, waar een bijeenkomst is van familie. Ze gaat een pijnlijk moment tegemoet, dat ze stilletjes probeert te ontduiken. De wilde natuur van het eiland begeleidt haar naar een leugen om bestwil die ze nooit meer zal vergeten.

Een poëtische, coming-of-age short die een inkijk geeft in de zintuiglijke ervaring van een jong meisje dat voor het eerst afscheid moet nemen.

A Pole Tragedy

Sofie Kramer

Theatermaker Sofie Kramer ontving een projectbijdrage voor haar paaldansperformance A Pole Tragedy.

Sofie Kramer: A Pole Tragedy is een paaldansperformance geïnspireerd op Euripides’ beroemde offertragedie Iphigenia in Aulis, waarin ik op zoek ga naar (seksuele) autonomie en lichamelijke zelfbeschikking in een door mannen gedomineerde wereld. Het duet tussen mijn vrouwenlichaam en de paal balanceert op de paradoxale rand van een feministische aanklacht tegen het patriarchaat en een uit de hand gelopen verkrachtingsfantasie. Is dit zelf-expressie of zelf-objectivering?

Sofie Kramer (1990) is theatermaker, performer en schrijver en studeerde in 2019 af aan de regie-opleiding van Toneelacademie Maastricht. Vanuit haar grote liefde voor muziek en beeldende kunst ontwikkelde ze tijdens haar studie een eigenzinnige, sterk beeldende theatertaal waarin muzikaliteit en lichamelijkheid een belangrijke rol spelen. Het vechtende lichaam is een terugkerend thema in haar werk: het lichaam dat vecht tegen de tijd, tegen de zwaartekracht, tegen de blik van de ander. Dat gevecht laat ze zien in grillige, vaak interdisciplinaire performances waarin het experiment centraal staat.

No Take, Only Throw

Allison Wright

Allison Wright ontving een projectbijdrage voor haar bijzondere project No Take, Only Throw.

Allison: My girlfriend and I got a dog last year around the same time that I found my dream Tascam tape recorder on marktplaats. The inevitable happened; I now have an 8 track synth pop album of songs from my dog’s perspective. Having financial support from Amarte will enable me to form a 5 piece band, flesh out the arrangements and record it onto 2 inch tape at the Lullabye Factory.

Carmen Schabracq

Carmen Schabracq

Kunstenaar Carmen Schabracq ontving een bijdrage van Amarte.

Carmen: “De wintermaanden heb ik in een leegstaande fabriek op het Hembrugterrein atelier gehouden om grote schilderijen te kunnen maken, om het theatrale aspect in mijn schilderijen verder te ontwikkelen en onderzoeken én om te experimenteren met manieren van presenteren in deze bijzondere ruimte die ‘De Dood’ wordt genoemd. Het grootste werk dat ik maakte is een schilderij van een dood paard in een badkamer naar een waargebeurd verhaal van Pieke Werner. De atelierruimte kon ik gebruiken via DOOR Creative Studio.”

Foto: Saskia Hardus

Iets uit het midden

Sjoerd Westbroek

Sjoerd Westbroek ontving een ontwikkelbijdrage van Amarte.

Onder de titel ‘Iets uit het midden’ onderzoekt hij in de grafiekwerkplaatsen van het Frans Masereel Centrum in Kasterlee (B) met hoogdruktechnieken de (ver)beeldende mogelijkheden van tekst. ‘Iets uit het midden’ is een plaatsbepaling die een verschuiving voorstelt, die tegelijk concreet en fluïde is en die liever mogelijkheden verkent dan conclusies trekt. Hij werkt daarbij met materiaal uit eigen schetsboeken en teksten die anderen hebben gegeven, in ruil voor een prent.

Vondelier

Vondelier

Jazzband Vondelier kreeg een bijdrage van Amarte voor hun debuutalbum!

Vondelier is een jazzband met de ongebruikelijke bezetting van zang, twee gitaren en contrabas. Samen met Amsterdams dichter Mark Opfer schrijft William Barrett de muziekstukken voor Vondelier. Marks lyrische teksten en Williams jazzcomposities worden samengesmeed tot een muzikaal werk. In de herfst van 2020 nam Vondelier haar debuutalbum
op in de legendarische studio Fattoria Musica, 8 ijzersterke muziekstukken zijn daar
uitgekomen. In de zomer van 2021 presenteert Vondelier haar eerste gelijknamige plaat ‘Vondelier’.

Hoe houd je je menselijkheid in een steeds minder menselijke wereld?

Niets verbindt ons meer dan de taal. We zijn er in voorgelezen, maken er de beste
vriendschappen mee en spreken zo onze liefde uit. Na het maken van vele reizen, het
repareren van huizen en poëzie voorlezen vonden tekstdichter Mark Opfer en componist
William Barrett een symbiose in muziek en taal. Vondelier maakt in heldere warme klanken
en verhalende teksten een wereld waarin je een dromerig avontuur binnenstapt.

De muziek komt tot leven door Laura Dooge (zang), William Barrett (contrabas), Gijs Idema & Linus Eppinger (gitaar).

Crossfield

Leonard Luka

Leonard Luka ontving een projectbijdrage van Amarte voor de videoclip bij zijn single ‘Crossfield’.

De clip versterkt door middel van geanimeerde opgeknipte archiefbeelden het (pijnlijke) verleden tussen Nederland, Indonesië en de Molukken.
Deze beelden zijn ontworpen door collage-art kunstenaar Irie Wata en animator Tessa Rose Jackson.

Amarte Studio Concerts

Amarte Studio Concerts & New Amsterdam Jazz

In januari en februari gaven 130 musici, 50 concerten in de Roode Bioscoop in Amsterdam.

Bekijk de opnames op ons YouTube kanaal

Amarte Studio Concerts is een muziekplatform van het Amarte Fonds gewijd aan het steunen en uitlichten van getalenteerde artiesten. Met sessies opgenomen op unieke locaties zoals de Roode Bioscoop of Studio 150 Bethlehemkerk in Amsterdam biedt Amarte Studio Concerts hoge kwaliteit live concerten aan met een eclectische, maar vooral ook experimentele programmering gefocust op vier hoofd genres: pop, jazz, klassiek en wereld.

Call me Agnes

Daniel Donato

Daniel Donato ontving een ontwikkelbijdrage voor zijn film Call me Agnes.

“Call me Agnes is a feature film that deals with questions about gender, identity, family and migration. Rediscovering the memories and life experiences of my main character, we create new narratives and reenact them in a mix between fiction, musical and real life.”

Ratio

Arthur Klaassens

Arthur Klaassens ontving een bijdrage van Amarte voor zijn debuutalbum Ratio.

Vijf jaar lang opnemen, laagje voor laagje; een heel nieuw bas-instrument; gloednieuwe muziek en een moderne kijk op oude meesters. Dat is een inkijkje in de wereld van Ratio, de debuut-CD van hoboïst Arthur Klaassens.

Blue Soil

Thomas Pol

Bassist Thomas Pol kreeg een bijdrage van Amarte voor zijn solo bas album.

Blue Soil is een verklanking van de melancholiek van het ondermaanse. Het geluid van de contrabas zorgt voor diepgang en kern, de composities variëren sterk van elkaar maar komen samen in het geheel.

Singing Sparks

Görkem Arıkan

Görkem Arıkan ontving een bijdrage voor zijn project Singing Sparks.

“Singing Sparks” is a sound installation and a video documentary, emerging from an artistic research co-created by sound artist Görkem Arıkan and car mechanic İbrahim Tokkaya. The project focuses on establishing a close relationship among the artist and car mechanic in order to bring out the use of sound and explore the cultural aspects of listening by researching noise in society and its mediation among diverse backgrounds living on the same land together.

Outer Space

Peter Somuah

Peter Somuah ontving een projectbijdrage voor de ontwikkeling van zijn album.

Outer Space wordt het debuutalbum van jazztrompettist Peter Somuah. Het album zal een verzameling groovy en verhalende nummers bevatten, waarin de Ghanese roots van Peter doorklinken.

Maysa

Julia Rombout en Leila Sahir

Julia Rombout en Leila Sahir ontvingen een bijdrage van Amarte voor hun film MAYSA!

MAYSA is een korte slice of life film over aspirant-rapper Maysa (15) die zich probeert te verhouden tot de sterk door hiphop beïnvloede straatcultuur waar ze zich in bevindt. Met deze film willen de maker Leila Sahir en producent Julia Rombout aandacht geven aan de automatische lichamelijke overlevingsreactie ‘tonic immobility’, ook wel bevriezen of verlammen van angst, tijdens het ondergaan van seksueel geweld.

Kokanje

Menzo Kircz

Menzo Kircz ontving een projectbijdrage voor zijn project Kokanje.

In den beginne is er meestal niets, het is vlak daarna dat het rommelig wordt. Kokanje is een meerdaags, interactief podiumkunstenproject dat het midden houdt tussen een theatrale installatie, een happening en een voorstelling waarbij in meerdere dagen van afvalmateriaal een nieuwe wereld gebouwd. Een bewegend landschap waarin het publiek niet enkel toeschouwer maar ook medemaker is.

Lucia Luptáková

Lucia Luptáková

Lucia Luptáková heeft een ontwikkelbijdrage gekregen voor het project In Seclusion. Contemporary hide-outs.

Lucia onderzoekt een fenomeen van het coronatijdperk en brengt het in kaart. Haar project geeft een inkijkje in het privédomein, waarbij bewondering voor het menselijke vermogen om creatief om te gaan met beperkte ruimte centraal staat. Ze is gefascineerd door de geïmproviseerde toevluchtsoorden die mensen thuis in lockdown hebben ingericht vanuit de behoefte aan een eigen plek. Door de gedeelde kwetsbaarheid en de overeenkomsten in ieders zoektocht naar comfort en geborgenheid appelleert het project aan een gevoel van saamhorigheid en overbrugt het de huidige gedwongen afstand.

Soheil Shayesteh

Soheil Shayesteh

Soheil Shayesteh ontving een ontwikkelbijdrage voor zijn project Illustrator Kamancheh, waarin de kamancheh, live electronics en visuals samen komen.

‘Illustrator Kamancheh’ is about the further development of a new Audio-Visual instrument (Kamancheh, Live Electronics and Visuals).
Soheil started by studying the physics of the sound of the Kamancheh to learn more about its characteristics and following these studies how to combine the acoustic sound of Kamancheh with the electronics and also how to utilize the data from the spectral analysis of the Kamancheh to add a new dimension to this instrument which is the Audio-Reactive visuals. The visuals are being generated regardless of any timeline and only based on the changes of the spectrum of the sound.
He is now working on a new Audio-Visual album for this unique setting.

Manu van Kersbergen

Manu van Kersbergen & .multibeat

Manu van Kersbergen & .multibeat ontvingen een ontwikkelbijdrage van Amarte voor de ontwikkeling van de muziekvoorstelling De herontdekking van de hemel.

Met dit project onderzoekt woordkunstenaar Manu van Kersbergen de noodzaak om onze concepten van de werkelijkheid te herzien. In samenwerking met .multibeat (toetsenist Boudewijn Pleij, bassist Thijs van Zutphen en drummer Aron Smit) wordt er in een tussenwereld bestaande uit tekst en composities op zoek gegaan naar een nieuwe taal om onze sterk veranderende wereld mee te herdefiniëren. Het resultaat wordt een 45/60 minuten durende muziekvoorstelling, waarbij je als toeschouwer een soms vervreemdende, en soms ook herkenbare wereld mee wordt ingezogen die bol staat van explosieve woordkunst en confronterende verhalen.

Roos

Rosita Wolkers

Amarte ondersteunt met plezier de korte film Roos van Rosita Wolkers.

De korte film ‘Roos’ gaat over de zevenjarige Roos die samen met haar moeder op vakantie is. Als Roos ‘s ochtends ontdekt dat ze in het vakantiehuis is achtergelaten door haar moeder, probeert ze zich zichzelf zo lang mogelijk voor te houden dat dit een memorabele vakantie zal gaan worden. Maar hoe lang blijft het leuk om alleen te zijn? Niet zo lang, blijkt. Een film over loyaliteit die zich afspeelt tussen de sombere realiteit en de dromerige fantasie van een kind. Een kind dat als vanzelf zielsveel van haar moeder houdt en wil geloven dat haar moeder beter is dan dat ze is.

Valvetronic

Valvetronic

Valvetronic is een 12-koppige brassband uit Amsterdam die in binnen- en buitenland op grote festivals heeft gespeeld. Op dit moment zijn zij, mede dankzij de steun van het Amarte Fonds, bezig met de eindproductie van hun in november 2020 opgenomen debuutalbum!

Off-Shore

Lavinia Xausa

Lavinia Xausa ontving een bijdrage van Amarte voor haar album Off-Shore, een spin-off van de film Further than Hip Hop.

“Off-Shore is an album project emerged as a spinoff of the film Further than Hip Hop. Xausa’s work draws a parallel between the word of colonial missionaries of the past and the words of nowadays rappers and spoken-word-artists in The Netherlands. In the album, the spoken word artists and musicians, Neusa Gomes, Kevin Josias, Adeiye Tjon, Rik Zutphen, Kiki Luitwieler, Shiva Willem, Jephan Esseboom, and Kenny Gomes, perform the contributions they wrote in response to a series of conversations Xausa initiated about the effects of Dutch colonial history in The Netherlands.”

Flipping the Bird

Jaap Scheeren

Jaap Scheeren werkt aan een fotoroman en film met als titel Flipping The Bird. Dit verhaal speelt zich af in de duingebieden en gaat over een persoon die graag opnieuw contact wil maken met de natuur. Tijdens zijn vele wandelingen wordt hij langzaam verliefd op het landschap en de flora en fauna en ontvouwt zich een dilemma.

Spread the Sadness

Rosita Segers en Max Laros


Een missverkiezing van tranen is een ode aan het verdriet. Een tranentrekkende voorstelling door en met Rosita Segers en Max Laros, over het vormgeven van je eigen pijn en het toe-eigenen van die van een ander.

Veya

Veya

Muzikant en singer songwriter Veya kreeg een bijdrage van Amarte om haar debuut singles uit te kunnen brengen.

Als producer en violiste onderzoekt Veya hoe viool op vernieuwde wijze kan worden gebruikt in popmuziek. Hierdoor zijn haar elektronische en akoestische geluiden soms niet meer van elkaar te onderscheiden. Ze probeert in haar muziek onze menselijke potenties en worstelingen te ontrafelen en neemt haar luisteraars mee in een wereld vol viool, zang, synths en drums.

Project onbenoembaar

Jasper van der Pijl en Bram Walter

Jasper van der Pijl en Bram Walter (alumni ArtEZ toneelschool) maken onder begeleiding van Jan-Paul Buijs (Circus Treurdier) een absurdistische toneelbewerking van het horrorverhaal The Unnamable, van H.P. Lovecraft. De focus ligt op personages die driftig en obsessief mysterieuze toestanden uitpluizen om de waarheid te achterhalen en als gevolg daarvan oog in oog komen te staan met monsters die letterlijk onbeschrijfelijk zijn. Het stuk draait om de vraag wat we met onze angsten moeten als de poging ze uit te bannen of te overwinnen alleen maar tot meer angst leidt.

Clear Blue Sky at Night

Bram Kuypers


Een project van Bram Kuypers en Lennart de Neef.

De UFM120 is een trein die controles aan de spoorwegen uitvoert en daarbij gebruik maakt van een verticale blauwe laser. Dit voorbij razende blauwe licht is ‘s nachts een spectaculaire verschijning en bron voor geruchten over UFO’s en bovennatuurlijk fenomenen. Bram en Lennart maken een film over deze markante trein.

Future Prospects III

Patrícia Pinheiro de Sousa

Amarte ondersteunt het project Future Prospects III van Patrícia Pinheiro de Sousa.

“Future prospects is een collageproject dat een simulatie, een toekomstvisie op gefragmenteerde landschappen door mijnbouwactiviteiten en verstoorde economieën nabootst. Het brengt het idee van een prospectie – als een blik in de toekomst terwijl men zich door miljoenen jaren van minerale afzettingen heen graaft – samen met de volatiliteit van de presentatie van de gegevens zelf, en hoe
deze verkeerd kunnen worden gelezen, verkeerd geïnterpreteerd, omgedraaid.”

De wasserette van Floor

Lienke Roos

De Wasserette van Floor laat je over de drempel stappen bij Floor. Rust en regelmaat lijken centraal te staan in haar leven. Het is bijna jaloersmakend hoe ongecompliceerd en regelmatig het leven verstrijkt. Deze documentaire houdt de kijker een spiegel voor: waar bevind jij je in de wasserette? Weet jij wanneer jouw was klaar is? Of draai je door?

Across A Spectrum

Yoràn Vroom

Amarte ondersteunt het bijzondere project Across A Spectrum, het eerste soloproject van slagwerker Yoràn Vroom. Met dit project geeft Yoràn de luisteraar inzicht in zijn kijk op maatschappelijke onderwerpen, anders dan de manier waarop men die dagelijks via (nieuws)kanalen krijgt toegediend.

Pleinvrees

Nynke Jurgens en Salma Chafouk Idrissi

Salma Chafouk Idrissi schreef tijdens de periode dat corona uitbrak de korte film Pleinvrees: Wanneer de lockdown het leven van de Nederlanders on hold zet gaat er een wereld open voor Hussein (Nasrdin Dchar), een man met pleinvrees.

Lucas Lenglet

Lucas Lenglet

Met Vessels (run by me, made by me) gaat Lucas Lenglet een samenwerking aan met Angelique Homberg voor het realiseren van een serie handgedraaide keramische objecten. Vessels is onderdeel van een tentoonstelling in oktober 2020 bij Stigter van Doesburg en vertrekt vanuit het idee van Prepping of het voorbereiden op een ramp.

Foto expositie: Peter Tijhuis

Chagall

Chagall

Amarte ondersteunde het project ‘Unlocked’ van Chagall met een projectbijdrage.


Chagall maakt een nieuwe live muziek ervaring waarin zij met sensoren en de beweging van haar lichaam en handen alle elektronische elementen in de muziek bestuurt, terwijl zij tegelijkertijd controle heeft over een immersieve licht-installatie. ‘Unlocked’ is een uiting van het samensmelten van kunstvormen zoals technologie, visuele kunst en choreografie en de verschillende talenten van Chagall en haar team.

Ben van Gelder

Ben van Gelder

Componist en saxofonist Ben van Gelder ontving een ontwikkelbijdrage voor het ontwikkelen en opnemen van solo-repertoire voor altsaxofoon, C-melody en dwarsfluit.

In het hoofd van de dokter

Juul op den Kamp & Yalla Docs

Amarte ondersteunde de film ‘In het hoofd van de dokter’ van Juul op den Kamp in samenwerking met Yalla Docs met een projectbijdrage.

“Aan de hand van intieme telefoongesprekken met acht verschillende zorgmedewerkers, wiens werk drastisch verandert tijdens de piek op de ic van Covid-19, kruipt de korte documentaire ‘In het hoofd van de dokter’ in de belevingswereld van ‘de dokter’, en legt zo een eeuwenoude cultuur bloot”.

Bhaghi

Bahghi Yemane

Muzikant en singer songwriter Bahghi kreeg een bijdrage van Amarte voor de opnames van haar debuut EP.

“Bahghi is ready to stand in her power with her debut solo project. While exploring her own artistic voice, she brings about transformation, (self-)love and the courage to take up space. Cuase there’s enough space for us all. One Love”

Portretfoto: Adjoa Moon

Albertine

Yanna Pelser

ALBERTINE is het eerste solo-project en tevens de tweede naam van altviolist en componist Yanna Albertine Pelser, die sinds een paar jaar ook haar zangstem heeft ontdekt. Zichzelf begeleidend op de altviool en piano schrijft ze liedjes over wat ze voelt en meemaakt: eind november 2020 wordt haar muziek, begeleid door een band op plaat uitgebracht.

Foto 1: Zelda Bonnet
Artwork foto 1: Filippo Fiumani

Foto 2: Laia Escartin

Cachette

Tess Martin

Amarte ondersteunt de korte stop-motion film noir Cachette van Tess Martin.

“A mysterious woman travels across alternate universes, observing humanity. She is not meant to interfere but finds it increasingly difficult not to. When she saves a human life, she must set out on her own.”

Foto: Gordon Meuleman

Performania

Perforator

Perforator ontving een bijdrage van Amarte voor het project Performania, waarin zij klassieke instrumenten combineren met elektronische technologie.

IN:人 [Slow Walk]

Sun-Mi Hong & Alistair Payne

Amarte ondersteunt Sun-Mi Hong en Alistair Payne bij het ontwikkelen van hun debuutalbum!

“Sun-Mi Hong & Alistair Payne forming a duo is almost as predictable as the sun rise. With a long track record playing together in a wide array of projects and as partners who together form the driving force for the Sun-Mi Hong Quintet, this pair are extremely sensitive to each others ideals in life, and in music. Quarantine time has sprouted some new roots for this duo; the drive to keep experimenting and expressing the moment showing that art is not optional. The debut album “IN: 人” being the fruits of their labour.

The music is the less predictable aspect to this. Trumpet & Drums is not the most common line-up, however it’s easy to forget you are listening to either of these instruments. Expect breath and footsteps, a woman wailing and a door squeak. Long textural passages that resemble the sandy scrapes of a carpenter’s work bench. The experience is dream like.”

Foto: Petra Beckers

RUIS

Rik Cornelissen

RUIS – EEN KWANTUMFYSICA-OPERA-LIBRETTO VOL INFORMATIE
(libretto: Ruben van Gogh, compositie: Rik Cornelissen)

RUIS is een vijfdelige multi-disciplinaire opera, waarbij deel 4 een werk van dertig minuten voor de formatie TRIFID (accordeon, vibrafoon en contrabas) en twee zangers zal zijn. Het Amarte Fonds draagt bij aan de compositie van dit werk, dat geschreven wordt door accordeonist en componist Rik Cornelissen.

3×3=9

Milou Mignon

In 3×3=9 onderzoekt zangeres Milou Mignon het lied in al haar gedaanten: als troost, erotisch hoogtepunt, traditie, protest. In drie avonden vol verhalen, muziek en eten nodigt ze op bijzondere locaties in Amsterdam liedmakers en performers uit waar je uren naar zou willen luisteren.

Dat komt door de maan

Leonie Kuhlmann

Leonie Kuhlmann ontving een bijdrage van Amarte voor haar film ‘Dat komt door de maan’.


‘Dat komt door de maan’ is een theatrale dansfilm en gaat over de zoektocht naar fysieke overgave en acceptatie van het moment. Wanneer Ellis de vreemdeling Joud tegenkomt, laat hij haar zien dat je, ondanks alle pijn of angst die je voelt, toch kunt genieten van het leven.

Bring It On

Isla van Hout

De nieuwe band van zangeres Isla van Hout nam tijdens de quarantaine tijd Bring It On op, hun debuutalbum met composities van de hand van Van Hout, over het leven, hartzeer, de liefde voor een ander, maar vooral de liefde voor jezelf.

juliacks

Juliacks

Met de bijdrage van het Amarte Fonds weeft beeldend kunstenaar Juliacks een verhalend tapijt dat in het Huygens Instituut in Amsterdam komt te hangen.

“Doina Daantje Donna is a transmedia and transdisciplinary narrative art project. It is a story told across mediums about a woman, Donna-Daantje-Doina, who personifies the transformations of a historical space in Amsterdam. This space, what is now called the Huygens Institute of Dutch History, was formerly the Spinhuis, one of the first female prisons in the world, Amsterdam Police Headquarters and St. Ursula’s convent. Amarte funds the weaving of the narrative tapestry that Juliacks is making that will hang in the Huygens Institute indefinitely and can be visited by the public. The tapestry dyptych, for Juliacks, is like a giant comic. It’s sequence explores the narrative through character, symbols, abstraction and thread. Here are some of the drawings Juliacks made that were adapted into the design for the tapestry.”

Parts

Anouk van Zwieten

Beeldend kunstenaar Anouk van Zwieten ging de afgelopen maanden op zoek naar nieuwe manifestaties in grote, volledige schilderijen. “Ik zocht kleine elementen en details die ik een eigen ‘podium’ wilde geven. Deze vormen ben ik gaan vergroten en herhalen op doeken van verschillende formaten. Mijn recente werk is het resultaat van het proces waarin ik het ‘detail’ als een op zichzelf staand beeld gebruik.”

The Broken Phone Project

Sara Europaeus

Voor The Broken Phone Project nodigt choreograaf Sara Europaeus makers uit Amsterdam uit om de effecten van de coronacrisis op hun artistieke expressie te onderzoeken. Hiermee creëert ze een kettingreactie in de vorm van een dansfilm, geïnspireerd door het spel ‘Chinese Whispers’. 

The Broken Phone Project is a global story told by individual movement languages.
A story about (mis)communication.
A story about connection.
A story about change.

Dialogen

Felix Schlarmann

Felix Schlarmann gebruikt de vrije tijd van de tweede lockdown om samen met Modar Salama een nieuw project te ontwikkelen. Onder de titel ‘Dialogen’ gaan de twee percussionisten de combinatie van traditionele Arabische percussie-instrumenten, drums, elektronica en effecten onderzoeken en laten versmelten tot een nieuwe klankwereld.

Rock ‘n Rollator

Deepti Rao

Filmmaakster Deepti Rao ontving een bijdrage van Amarte voor de ontwikkeling van haar film Rock n Rollator.

Het missen van de 70e verjaardag van haar vader door de grote afstand tussen hen, drijft Indiase filmmaakster Deepti te willen begrijpen wat ouder worden voor iemand betekent. Haar Nederlandse schoonmoeder Candy bereidt zich samen met haar beste vriend Henk voor op hun 70e verjaardagspartij, die ze beschouwen als het laatste grote feest van hun leven.

Gedreven haar ouders beter te willen snappen, gaat Deepti op zoek naar de antwoorden bij haar schoonfamilie.