WORM & Stichting Amarte Fonds slaan de handen ineen om jou een geweldige kans te bieden! Ben jij een in Nederland woonachtige maker die geïnteresseerd is in een interdisciplinaire manier van werken? Lees dan snel verder! 

Open Call

WORM & Amarte zijn op zoek naar kunstenaars die interdisciplinair en plaatsgebonden werk willen maken in een van de drie ruimtes van WORM: 

 • de ‘black box’ theaterruimte, UBIK
 • de ‘white cube’ galerieruimte, WORM Gallery
 • het radiostation Radio WORM

We willen kunstenaars steunen die nieuw werk willen creëren of wiens werk zich in een ontwikkelingsfase bevindt. Je gaat je werk maken met behulp van de faciliteiten van WORM. De werkperiode moet uiteindelijk een concreet resultaat opleveren.

Kijk ook eens op de website van WORM.

Voor wie?

We nodigen muzikanten, schrijvers, audiovisuele makers, tik tok producenten, visagisten, fotografen, ontwerpers, producenten, performers, choreografen, docenten, activisten en digitale kunstenaars, installatie makers, radiomakers en anderen uit om zich aan te melden voor deze open call.

Wij verwelkomen elke artistieke praktijk die bereid is disciplines te combineren. We moedigen kandidaten met een “niet-traditionele” artistieke achtergrond aan om mee te doen. En we kijken uit naar ontmoetingen met makers die onconventionele en progressieve manieren van maken en presenteren verkennen. 

 

Wat is een interdisciplinair project

Voor ons is een project interdisciplinair wanneer professionele makers verschillende disciplines binnen het project combineren. De in het project vertegenwoordigde disciplines hebben een gelijkwaardige artistieke positie. Dit betekent dat er een samensmelting van disciplines plaatsvindt, waarmee een nieuwe artistieke taal wordt ontwikkeld.

 

Deadline en planning

Je kunt je aanmelden voor de open call van 15 december 2022 t/m 15 januari 2023. 

Voor de deadline organiseren we belafspraken voor makers die vragen hebben over het doen van een aanvraag:

 • Optie 1: 11 januari 2023
 • Optie 2: 12 januari 2023

Mail Henrietta (henrietta@worm.org), of James (james@worm.org) om een afspraak te maken.

Een selectiecomité van zowel Amarte als WORM zal drie definitieve projecten selecteren Eind maart 2023 wordt de selectie bekendgemaakt. Vervolgens gaan de drie deelnemers hun werk ontwikkelen. Deze drie makers ontvangen elk 5.000 euro.

 

De ruimtes

 • UBIK: UBIK is de speeltuin van WORM voor performancekunstenaars en kunstenaars die kennis willen uitwisselen, willen experimenteren met manieren van samenkomen en performancekunst in de breedste zin van het woord willen onderzoeken. De ruimte bestaat uit een verende vloer van 12 x 13 meter met licht- en geluidsfaciliteiten. Er is een kleine keuken aan de zijkant via een trap. Er is geen tribune, het publiek omringt de speelvloer of verspreidt zich door de ruimte. UBIK biedt plaats aan de meest uiteenlopende disciplines: of het nu gaat om theater, beeldende kunst, dans en circus, of om rituelen, opera en vogueing, geïmproviseerde samenwerkingen, op muziek gebaseerde acties, occulte interventies en alles wat nog geen naam heeft.
 • WORM Gallery: WORM Gallery is een tentoonstellingsruimte voor snel wisselende presentaties, kleinschalige performance evenementen, workshops en artists-in-residence. Het is een open ruimte van 7 meter breed en momenteel 11 meter diep vanaf de straat tot aan de rand/het gordijn van de Performance Bar. Er zijn twee hangwanden. Specifieke lichtwensen en geluid (tot maximaal 90 db) kunnen vooraf geregeld worden. WORM Gallery host vooruitstrevende visuele en sonische projecten en nodigt (internationale) residents uit om werk te maken zoals site-specific installaties. De focus ligt op live interactie en samenwerkingen met lokale kunstenaars en WORMs buren in de wijk Cool.
 • Radio WORM: Radio WORM is een online radioplatform in het hart van WORM Rotterdam. Deze studio biedt onderdak aan audioproducties van allerlei aard, met meer dan 80 vaste shows en een wisselend programma van eenmalige evenementen, miniseries en speciale gasten. Geluidskunst, experimentele muziek, interviews, mixen, informele reportages en diepgaande praatseries vinden hier hun plek: we zijn altijd op zoek naar wat nergens anders past. We verwelkomen radiomakers van alle niveaus, zonder beperkingen in stijl of genre. We streven ernaar de vele gemeenschappen van WORM en daarbuiten te weerspiegelen, met speciale aandacht voor lokale verhalen en internationale verbindingen. Radiokunst heeft altijd een speciale plaats in ons hart gehad, en we hebben een nauwe band met de WORM Sound Studio.

Wat kun je verwachten?

Tussen juni en oktober krijgt elke maker toegang tot de geselecteerde ruimte in WORM om te werken, uit te proberen, creëren, ontwikkelen en te onderzoeken. WORM zal het artistieke proces coachen, de technische behoeften ondersteunen en de presentaties organiseren.

WORM zal je kritische vriend zijn 🙂 

 

Productie- en presentatietijd in WORM

Ontwikkelperiode:

 • 5 t/m 10 juni 2023 
 • 10 t/m 15 juli 2023
 • 4 t/m 8 en 10 september 2023

Geef in je aanvraag aan in welke van deze drie periodes je je werk in WORM wil gaan ontwikkelen. Neem dit ook op in de planning (time frame) dat je bij je aanvraag upload.

Opbouw:

 • 9 t/m 12 oktober 2023

Eindpresentatie:

 • 13 en 14 oktober 2023

 

Een aanvraag doen

Je kunt een aanvraag doen via het aanvraagformulier van Amarte.

 • Klik op: Aanvragen om in de online aanvraagomgeving te komen. Hier klik je op registreren en vul je je emailadres in. Je krijgt een wachtwoord toegestuurd. Met je emailadres en je wachtwoord kun je vervolgens inloggen.
 • Je start een nieuwe aanvraag door te klikken op ‘Nieuwe aanvraag starten’. Vervolgens kies je voor het formulier met de naam Open Call – WORM x Amarte. Dit formulier vormt de basis van je aanvraag. Je kunt je aanvraag tussentijds opslaan om er later verder in te werken.
 • Vul het formulier zo compleet mogelijk in en upload de verplichte extra documenten: Een begroting, projectplan en portfolio. De volgende bestandstypes kunnen worden geüpload: word, pdf, powerpoint, excel, rtf, tiff, jpg, png, msg, waff, mp4, avi en mov. De maximale bestandsgrootte is 20Mb. Je kunt in je aanvraag linkjes geven naar YouTube, Vimeo, of SoundCloud. Wij ontvangen liever geen linkjes naar documenten in een Dropbox of Drive.
 • Je kunt een aanvraag doen in het Nederlands of Engels.

Bijlages

We vragen je om de volgende bijlages te uploaden bij je aanvraag:

 • Projectplan en begroting (max. 1 A4)
 • Planning (juni – oktober 2023), waarin je ons een beeld geeft van wat je in deze periode gaat doen. Geef hierbij ook aan in welke van de drie door ons voorgestelde periodes je bij WORM wil werken.
 • Portfolio (max. 2 relevante eerdere werken)

Let op: deze drie bijlages zijn verplicht. Zonder de bijlages kunnen we je aanvraag niet in behandeling nemen.